Foto: SVT

Hon vill få fler att bära hatt

Uppdaterad
Publicerad

Modist kallas de hattmakare som tillverkar damhattar. Förr var det inget udda yrke, eftersom det fram till 1970-talet var vanligt även i Sverige att kvinnor bar hatt, basker eller sjal utomhus. Nu finns knappt några modister kvar.

Line Malmsten är en av Sveriges få modister. Hon designar och skapar alltså hattar. Efter två års studier till modist arbetar hon idag som modist i egen firma i Östra Ämtervik och jobbar för att få fler att vilja och våga bära hatt.

– Jag tycker om att arbeta i materialen strå och filt, och tycker det är kul om man kan forma fritt, säger Line Malmsten.

#mittjobb

Kunder i alla åldrar

Numera syns inte folk med hatt så ofta, men vill man sticka ut och synas är hatt eller annan huvudbonad ett säkert sätt.

– Det finns ingen typisk kund, jag har alltifrån 30-åriga sjukvårdsanställda till damer som år 80+, berättar Line men konstaterar att man behöver tycka om att synas om man ska bära hatt.

En utbildning i landet

Det finns bara en enda utbildning till modist i Sverige – Tillskärarakademin i Göteborg. Efter den kan den hantverksskicklige avlägga gesällprov.

– Då får man göra fem hattar på fem dagar – alla olika i bestämda material, berättar Line som har sitt gesällbrev i en ram på väggen.

Line jobbar också som textillärare på en grundskola, för att leva på jobbet som modist är svårt.

– Nej, jag kan inte leva på det, men det spelar inte så stor roll. Jag tycker om jobbet som textillärare också, och hattar gör jag för att det ger mig så mycket personligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mittjobb

Mer i ämnet