SCA:s vd Jan Johansson. Foto: TT

Förundersökning inleds mot SCA

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har inlett en förundersökning kring SCA-härvan, där företagets privatplan bland annat ska ha använts för att flyga toppnamn inom svenskt näringsliv till och från jaktresor.

Kammaråklagaren Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption bekräftar för SVT Nyheter att han har inlett en förundersökning mot skogs- och hygienföretaget SCA. Han vill inte bekräfta Svenska Dagbladets uppgifter om att polis och åklagare redan har säkrat en del bevis, eller spekulera i vilka brott som kan ha begåtts.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Nu handlar det om att samla in fakta och klarlägga vad som egentligen har hänt, säger han.

Skandal kring SCA affärsflyg

Vd:n Jan Johansson uppger att man inte har fått information om att en förundersökning har inletts.

– Är det så ska vi förstås hjälpa till så mycket vi kan, säger han till SvD.

Trolöshet mot huvudman

Om åklagarmyndighetens utredning visar att SCA:s flygplan använts för privata resor kan det handla om missbruk av aktieägarnas pengar, trolöshet mot huvudman, skriver SvD. Det är ett brott som, om det bedöms som grovt, kan ge fängelse i upp till sex år.

Eftersom privatflygplanet använts för att bland annat flyga näringslivstoppar som Nordeas vd Christian Clausen och Folksams ordförande Anders Sundström på jaktresor kan det också handla om en ”otillbörlig förmån.” Även det brottet kan ge upp till sex års fängelse.

SCA är stor kund hos Nordea och enligt Institutet mot mutor bryter jakten sannolikt mot institutets näringslivskod, vilket innebär att resorna kan röra sig om mutor.

Har åkt på fotbollsresor

Vd Jan Johansson försvarar i dag företagets resor. Han har bland annat tagit med sig dottern till fotbolls-EM i Kiev och fotbolls-VM i Brasilien. Men så länge det inte medfört medkostnader för bolaget är det okej, menar han.

– Alla resor jag har gjort har varit tjänsteresor och om det går försöker jag kombinera affärsresan med representation, säger han till TT.

Sedan tidigare pågår två granskningar av turerna kring SCA. Båda ska vara klara före SCA:s årsstämma den 15 april.

Turerna kring SCA – detta har hänt

SCA är ett av Sveriges största bolag. Företaget tillverkar pappersmassa, pellets och trävaror men även hygienprodukter som bindor, blöjor och inkontinensskydd. Företaget har ungefär 44.000 anställda och är Europas största privata ägare av skogsmark.

Den sextonde december avslöjar Svenska Dagbladet att SCA har satsat en halv miljard i Volvo ocean race, samtidigt som tusentals anställda har sagts upp. Företaget har också använt sitt privatjet för dyra resor där ledningens fruar, barn och till och med hundar har fått följa med.

Svenska Dagbladet kan också avslöja att 100-tals miljoner kronor har lagts på att renovera en jaktanläggning i Härjedalen. 

Avslöjandena leder till skarp kritik mot ledningen och styrelseordförande Sverker Martin-Löf, som räknas som en av svensk industris mest inflytelserika person, meddelar att han lämnar sina uppdrag i de börsbolag där han i dag har styrelesuppdrag, som Handelsbankensfären och deras maktbolag Industrivärden.

Den 24 januari avslöjas av Nordeas vd årligen har bjudits på SCA:s lyxiga jaktresor i Jämtland och Härjedalen – och fått flyga dit i skogsbolagets privatjet.

Sverker Martin-Löfs son ska också ha varit inblandad som rådgivare i miljardaffärer som SCA gjort.

Revisionsfirman PWC får i uppgift att granska SCA-chefernas resor – vilket får skarp kritik eftersom representanter för PWC själva har flugit med planet och deltagit i jakter. Ytterligare en utredning tillsätts, parallellt med att PWC gör klart sitt uppdrag.

Sverker Martin-Löf tvingas lämna sitt uppdrag i förtid. Samtidigt meddelar SCA att man säljer sin kritiserade jaktstuga i Härjedalen.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet