Förändringen presenteras av SVT-chefen Eva Hamilton i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Hamilton skriver att ”public service bör ha en långtgående frihet att utveckla verksamheten på internet och andra plattformar. Det är riktigt. En stor majoritet av svenska folket, tvärs över parti- och åldersgränser, tycker att vi ska utveckla tjänster på internet och att vi gör det bra”.
Eva Hamilton lyfter bland annat fram SVT Pejls tjänster för att granska brottsligheten som exempel på att SVT utvecklar det demokratiska uppdraget på nätet.
Möjligheten att ta del av SVTs kanaler i andra så kallade plattformar som mobilen eller surfplatta gäller inom landets gränser. Det kommer till exempel inte att gå att se SVT i sin dator under semestern i Thailand eller i något av våra grannländer.
Unga undviker samhällsdebatten
Eva Hamilton ser det som oroande att en ökande andel av dagens ungdomar, särskilt pojkar, undviker att ta del av samhällsdebatten och att alarmerande många väljer att lämna skolan i förtid. SVT har dock via målmedvetet arbete lyckats nå just den svåra gruppen, skriver Hamilton.
Oenighet om sammanslagning
I SVT:s remissvar på utredningen om framtiden för public service föreslås även att SVT (Sveriges Television) och UR (Utbildningsradion) slås samman. Det skulle innebära årliga besparingar på 45-60 miljoner kronor som kan frigöra resurser för utbildning och folkbildning.
Genom en sammanslagning ”skulle genomslaget öka och programmen nå en bredare publik, både i och utanför skolan”, skriver Hamilton.
Program som Hjärnkontoret, Vetenskapens Värld, Korrespondenterna, Mitt i Naturen, Historieätarna eller SVT:s dramaserier skulle med hjälp av UR:s pedagogiska kunnade kunna användas i undervisningen, menar Eva Hamilton.
Men Erik Fichtelius, vd för UR, tycker inte en sammanslagning av UR och SVT är någon bra idé.
– Det skulle inte gynna elever, studenter eller folkbildningen om man lägger ned oss. I själva verket är utbildningsområdet inom svensk public service världsunikt starkt – just eftersom vi har ett eget bolag för det här området, säger han.
Erik Fichtelius jämför med Sveriges Radio som han anser är starkt för att det är ett eget bolag fristående från SVT.
– Det är i själva verket det som är den svenska public service-modellen med tre olika självständiga bolag. Det vore det väldigt synd att förstöra, säger UR-chefen.