Läkaren Joakim Nordahl var en av de första på plats efter fredagens attentat på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Urban Andersson / Aftonbladet / IBL

Läkaren Joakim: ”Det var en kaotisk situation”

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Nordahl, är läkaren som försökte rädda liv på Drottninggatan. Han var en av de första på attentatsplatsen. Nu berättar han för SVT Nyheter om den kaotiska situationen.

Fredag eftermiddag på Cityakutens mottagning i hörnet mellan Drottninggatan och Olof Palmes gata. Ortopedkirurgen Joakim Nordahl är på väg att avsluta arbetsdagen då han hör att någon ropar att det hänt någonting utanför.

– Det var ett väldigt liv utanför och någon får uppgiften att en lastbil mejat ner ett antal personer, berättar han för SVT Nyheter.

Terrordådet i Stockholm

Tar med sig en akutväska och springer ner

Några från mottagningen springer ner. Joakim Nordahl tar med sig en akutväska.

– Jag möts av en fullständigt kaotisk situation men måste försöka skapa en överblick.

På Drottninggatan låg flera skadade och förmodat döda människor utspridda längs en lång sträcka. Räddningstjänsten är redan på plats men Joakim Nordahl försöker hjälpa till och rädda liv.

– Det var vissa där hjärt- och lungräddning redan hade påbörjats, sedan var det även personer med skallskador. I ett sådant läge kopplar man på jobbantennerna och jobbar på så gott man kan.

LÄS OCKSÅ: Hon såg den misstänkte terroristen

Imponerad av samarbetet

Han berättar att han som läkare snabbt försökte få en överblick av ”skadepanoramat”

– Alltså vilka personer som är svårt skadade och vilka som kan vänta lite.

Till platsen kom förutom rädddningstjänsten även vårdpersonal från andra mottagningar och civila läkare som precis som Joakim Nordahl råkat vara i närheten av attentatsplatsen.

– Det som man slogs av är att det flöt på väldigt bra och att alla samarbetade väldigt bra.

Vad gör du för reflektioner nu?

– Från början tänker man inte så mycket. Det är en kaotisk situation och den är också helt galen på något sätt.

Det kunde ha varit mycket värre

Man kan inte föreställa sig ett sådant här scenario även om man jobbat på akutmottagning länge så är det här något helt annat. Alla som har normala mentala funktioner får en reaktion efteråt

Är du rädd för att detta ska hända igen?

– Alla är väl rädda för det. Men det kunde ändå ha varit ännu mycket värre, säger Joakim Nordahl.

LÄS OCKSÅ: Anna Leo var en av de första som larmade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet