Foto: TT

Första ungdomarna kallas till mönstring

Uppdaterad
Publicerad

I veckan dimper de första mönstringsbreven ned hos 20.000 ungdomar i Stockholmsområdet.

Mönstringen är den första på sju år, sedan regeringen återinförde den allmänna värnplikten i mars. I brevet uppmanas ungdomarna att svara på ett webbformulär – de som inte svarar inom 14 dagar kan drabbas av böter.

– Tidigare kallades bara män i ålderskullen, men nu gäller det både män och kvinnor, säger Bengt Forssten, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten, till SVT Nyheter.

Behöver inte fuska

Den obligatoriska mönstringen gäller 90.000 svenskar födda 1999. 5.000 platser ska tillsättas genom en gallringsprocess där ungdomarnas lämplighets- och intressenivå undersöks.

Webbformuläret är första delen i gallringen, med frågor om bland annat hälsa, fysik, skolgång, sängvätning, alkoholvanor och inställning till värnplikten.

– Man behöver inte fuska bort sig. Fyller man i att man inte är intresserad så är risken väldigt liten att man blir kallad till mönstringen. Vi kan ju kalla in vem som helst i den här ålderskullen, men jag tycker att det är ganska tydliga signaler från politiken att det här ska bygga på frivillighet och intresse, säger Bengt Forssten enligt TT.

LÄS MER: Värnplikten återinförs – idag fattas beslutet av regeringen

Bristfällig information

Tiden har varit knapp sedan regeringens beslut, och i helgen drog Rekryteringsmyndigheten igång en kampanj på sociala medier för att informera om mönstringen. Trots detta känner många ungdomar att informationen varit bristfällig.

– Jag hade faktiskt ingen aning om hur det här funkar. Det är ingen som pratar om det och det har varit brist på information. Jag tror att en hel del inte kommer lyckas fylla i formuläret. Dels för att man missar det, men kanske också av principskäl, säger gymnasieeleven Harvey Svensson, 17, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.