Lernia-pengar anmäls till åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir arbetsförmedlarna som fick pengar för att delta i en undersökning om Lernia, en fråga för åklagare. Samtidigt drar Arbetsförmedlingen tillbaka sitt hot om uppsägning.

I somras avslöjade SVT att anställda vid Arbetsförmedlingen deltagit i en varumärkesundersökning om utbildningsföretaget Lernia, där deltagarna fick 999 kronor vardera som ersättning för sin medverkan.

Arbetsförmedlingen startade en intern utredning som landade i ett förslag om att samtliga fyra inblandade skulle polisanmälas och sägas upp. Utredningen såg allvarligt på agerandet eftersom de inblandade bland annat haft till uppgift att skicka arbetssökande till just Lernias kurser. Av utredningen framgick också att en annan deltagare vid undersökningsmötet, en rektor, avstått från att ta emot pengarna.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Vid ett möte i dag har dock Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd mildrat bedömningen och varslen om uppsägning dras tillbaka, erfar SVT.

Däremot kommer Arbetsförmedlingen att göra en så kallad åtalsanmälan, alltså lämna över ärendet till åklagare för en juridisk bedömning.

Dagens beslut gäller sammanlagt åtta anställda. Efter SVT:s avslöjande om fyra anställda i Stockholm har Arbetsförmedlingen själva uppdagat att ytterligare fyra anställda i Västerås deltagit vid ett liknande möte och fått samma ersättning. I dessa fall har de dock, enligt vad SVT erfar, fått godkännande av sin chef.

Fortfarande kan de inblandade få en disciplinpåföljd i form av varning eller löneavdrag. Detta avgörs efter att åklagaren gjort sin bedömning.

Pengarna betalades ut av undersökningsföretaget Beyond Research som gjorde varumärkesundersökningen åt Lernia. Lernia har tagit avstånd från utbetalningen som man menar att man inte haft någon förhandskunskap om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet