Elisabeth Massi Fritz, advokat, tycker att brottet är mycket allvarligt.

Massi Fritz om Periscopemisshandeln: Väldigt allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala misshandlades en flicka på öppen gata – och misshandeln sändes live på sociala medier. – Det här är ett väldigt, väldigt allvarligt brott, säger advokaten och juridikexperten Elisabeth Massi Fritz.

Misshandeln inträffade strax efter klockan 17.00 på onsdagen i Påvel snickares gränd i Uppsala. Två tjejer i 15-årsåldern ska ha slitit en 16-årig flicka i håret, samt sparkat och knuffat henne. Och runtom hejade åtta tjejer på och sände misshandeln live i appen Periscope.

Kan bli åtalad

– Det här är ett väldigt, väldigt allvarligt brott, säger advokaten och juridikexperten Elisabeth Massi Fritz.

Periscopemisshandeln

Hon understryker allvaret med att brottet filmades samtidigt som människor stod runt omkring och hejade på.

– Om du har fyllt 15 år kan du bli åtalad även om du stått bredvid och hejat på, det kallas för medgärningsmannaskap, säger Elisabeth Massi Fritz.

Dubbel kränkning

Att först bli misshandlad och sedan få se en video av misshandeln på nätet är en dubbel kränkning för brottsoffret, menar Elisabeth Massi Fritz.

– O ja, i ett annat mål som jag följt gick polisen ut och bad allmänheten om att inte dela eller visa den här typen av klipp, för det är väldigt kränkande för offret och offrets familj.

Väldigt kritisk mot sociala medierna

Hon är väldigt kritisk till att kränkande videoklipp kan spridas oredigerat på sociala medier som Instagram, Facebook och Periscope.

– Jag tycker att de ska ta ett större ansvar, de tar inte tillräckligt ansvar nu och jag är väldigt kritisk till det.

– Det är inte brottsligt det som de (sociala medierna) gör, men omoraliskt och etiskt fel, fortsätter hon.

Uppmaning till föräldrar

Elisabeth Massi Fritz uppmanar föräldrar att lära sig mer om sociala medier och ta del av vad barn och ungdomar gör där.

– Om dina barn har sociala medier så ska du skaffa likadana. Ta del av dem, lär dig mer och sprid kunskap. Se till att stoppa ett hemskt användande av de här sociala medierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Periscopemisshandeln

Mer i ämnet