Rektorn: ”Det här gänget är ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

De tjejer som i förra veckan misshandlade en 16-årig flicka, filmade och la ut det i sociala medier, är välkända bland Uppsalas skolor.

– Vi har anmält dem till både polis och socialtjänst vid flera tillfällen, säger rektorn på den misshandlade flickans skola.

Tjejerna, som misstänks för misshandeln av 16-åringen, kommer regelbundet upp i diskussioner i Uppsalaskolornas samverkansgrupp SSP (socialtjänst, skola och polis). Och problemet började torna upp då höstterminen startade under förra året.

– De drar runt bland skolorna och det är fler barn som har blivit utsatta för dem vid ett antal tillfällen. Det har bara blivit värre och alla skolor i Uppsala känner till vilka de är, säger rektorn.

Periscopemisshandeln

VIDEO. Flicka misshandlades live i sociala medier

Försöker hålla skolan trygg

Skolan gör vad de kan då tjejerna dyker upp och ”jagar i väg dem” i den mån det går för att hålla en trygghet vid skolorna.

– Det har pratats om att flickan inte vågar komma tillbaka till skolan då vi inte kan garantera hennes trygghet. Men det tycker inte jag stämmer så bra. Vi vill ju få tillbaka henne hit så snart det går då hon har en trygghet både i sin klass och i skolmiljön här. Dessutom har hon tillgång till kuratorn i den mån hon behöver prata, säger rektorn.

Han vill också poängtera att de gärna hade hjälpt till med anmälan till polisen om de hade fått mammans tillåtelse, då de känner till flickans bakgrund och situation.

Fick besked om hoten

Cirka 14 dagar innan händelsen kontaktades flickans skola av mamman som berättade hur hon mottagit hot och trakasserier via sociala medier. Men familjen ville då inte att skolan skulle göra något då flickan var rädd för att situationen skulle bli värre.

– Vi brukar sätta in en utredning direkt och kontakta berörda myndigheter när händelser som den här inträffar, säger rektorn.

Skolans personal och elever chockades av beskedet om misshandeln och alla informerades om händelsen dagen efter.

– Trots att vi har vetat om hoten så blir det en chock för alla. Och eleverna har tillgång till så mycket mer information via sina mobiler än oss vuxna. Flödet i sociala medier är ett generellt problem som vi arbetar med dagligen. Och om eleverna visar upp något som känns fel så anmäler vi det direkt, säger rektorn.

Läs mer: Mamman ville att skolan skulle anmäla

Vill ha samarbete med föräldrar

Han skulle vilja uppmana föräldrar att ha lite mer koll på vad deras barn gör på internet.

– Alla borde gå med själva för att få en inblick i vad barnen lägger ut. Vi kan inte hantera fenomenet själva från skolans sida, utan behöver ett samarbete med föräldrana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Periscopemisshandeln

Mer i ämnet