LöstFolk uppträder. Många invånare slöt upp för att protestera mot våld. Foto: Niklas Gedda/SVT

Hundratals Uppsalabor visar sitt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en 16-årig flicka misshandlats och filmats på öppen gata förra veckan hölls en manifestation på Kristi Himmelsfärdsdag – för civilkurage och mot våld.

SVT:s reporter på plats rapporterade att det var många vuxna och barn som valt att delta på Stora torget. I publikhavet syntes bland andra kommualrådet Stefan Hanna (C). 

Den misshandlade flickan var dotter till Josephine Jonssons väninna. Tillsammans med mamman anordnade Josephine manifestationen.

Periscopemisshandeln

– Jag är här för jag är engagerad i att vi i Uppsala ska känna oss tryggare på våra gator. Att vi kan börja prata om civilkurage.

Vuxna såg på men gjorde inget

Misshandeln inträffade den 27 april i Påvel snickares gränd i Uppsala. Två unga tjejer ska ha slitit den 16-åriga flickan i håret, sparkat och knuffat henne. Runtom hejade åtta andra tjejer på och sände misshandeln live i mobilappen Periscope. I filmen syns vuxna människor passera utan att göra något. 

Många har reagerat med ilska och sorg över händelsen.

– Om vi ser något hända ska vi våga ingripa. Det behöver inte bara fysiskt. Det kan vara i hemmet eller någon granne som mår dåligt. Visa att vi bryr oss om varandra och våga anmäla, säger Josephine Jonsson.

Talare var bland andra Jeanette Escanilla som är vän till familjen och Agnes Olsson från Tjejers rätt i samhället (TRIS). Av artister hördes Stina Wollter, LöstFolk, Dani M och Junior Natural.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Periscopemisshandeln

Mer i ämnet