Mamman är kritisk till flickans skola. Foto: svt montage

Mamman ville att skolan skulle anmäla

Uppdaterad
Publicerad

Familjen till den misshandlade flickan motsätter sig rektorns ord. Hon hävdar att familjen bad om hjälp med en anmälan då hon berättade för skolan om hoten och kränkningarna i sociala medier.

Några veckor innan misshandeln, på Påvel Snickares gränd i Uppsala, så pratade mamman till den misshandlade flickan med skolan.

Rektorn berättade i går för SVT Nyheter Uppsala hur mamman bad om att inte anmäla trakasserierna till polis eller socialtjänst då flickan var rädd för konsekvenserna av en anmälan. Men mamman menar att situationen var den motsatta.

Periscopemisshandeln

Läs mer: ”Det här gänget är ett problem”

– Vår dotter vädjade till oss som familj att inte anmäla, men det var därför jag kontaktade skolan, för att de skulle hjälpa oss att anmäla hoten till polisen. Jag vill verkligen motsätta mig hans uttalande, de har inte alls tagit sitt ansvar i den här situationen, säger hon.

Flickan känner sig otrygg

Mamman hävdar också att flickan inte alls har den trygghet i skolan som rektorn påstår.

– I klassen är hon trygg, men i korridorerna rör det sig personer som varit delaktiga i hoten som framförts i sociala medier. Lärarna har inte heller någon riktig koll i de där lokalerna, och hon skulle kunna bli misshandlad i vilket hörn som helst, säger mamman.

Hon menar också att flickan inte alls fått den hjälpinsats hon har behövt av skolan.

– 20 minuter i veckan har hon med kuratorn. Och visst kan vi ringa honom när som helst, det har varit en trygghet, men det behövs mer än så.

När mamman berättade om hoten för skolan rådde kuratorn flickan att stanna hemma från skolan, och hon går fortfarande inte dit.

–Jag fick svaret att de inte kunde göra något just då. Men de har de yttersta ansvaret för att hon klarar av sin skolgång och de gör ingenting och tiden går fort, säger mamman.

Polis besökte skolan

Flickans skola hade för någon vecka sedan en föreläsning med en polis som berättade om situationer som dessa. Men ändå tycker mamman inte att skolan förstår allvaret.

– De har inte förstått att det kan bli verklighet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Periscopemisshandeln

Mer i ämnet