Foto: TT

Den terrormisstänkte flygs till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den terrormisstänkte 22-åringen verkar ha befunnit sig i Sverige i flera månader. Under sin tid här misstänks han ha planerat ett terrordåd. På fredagen flögs 22-åringen från Skellefteå till Stockholm.

Stockholms tingsrätt har utsett advokaten Ola Salomonsson att företräda mannen. På eftermiddagen hade han ännu inte haft kontakt med sin klient. Ett förhör kommer tidigast att kunna genomföras under helgen.

– Jag kan inte i dag utan det blir tidigast på lördag förmiddag, säger han.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

I den framställan om offentlig försvarare som åklagaren har lämnat in framgår det att utredningen handlar om ”förberedelse till terroristbrott i Stockholm”.

Men det är fortfarande oklart var det planerade terrordådet var tänkt att utföras och om det ens är i Sverige.

– Såvitt åklagaren för närvarande känner till är det förberedelsegärningen som har ägt rum i Stockholm, säger åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander till.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman, som under fredagen tog över ansvaret som förundersökningsledare, vill inte själv svara på några frågor om utredningen eller vilket mål de misstänkta terrorplanerna riktades mot.

Inte heller Säkerhetspolisen vill låta sig intervjuas, med hänvisning till förundersökningssekretess.

Den misstänkte ska nu ha flugits till Stockholm, där fortsatta förhör ska hållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet