Bilden visar ett vapenbeslag som tullen gjort. Foto: TT

Ökade kontroller ger fler vapenbeslag

Uppdaterad
Publicerad

Tullens beslag av skjutvapen har ökat kraftigt i år. Förmågan att upptäcka och förhindra smuggling har blivit bättre, enligt Tullverket.

Enligt Tullverkets statistik gjordes 76 beslag av skjutvapen under första halvåret 2014, medan siffran för motsvarande period 2013 var 28.

Första halvåret 2012 gjordes 22 beslag och första halvåret 2011 gjordes 23.

Ser man till helåret beslagtogs 57 skjutvapen under 2013, 55 skjutvapen under 2012 och 36 under 2011.

Enligt tullen beror ökningen av beslag under 2014 på fler vapenkontroller och en ökad förmåga att upptäcka och förhindra smuggling. Bland annat har tullen god hjälp av sina sökhundar.

Polisens statistik osäker

Även polisens vapenbeslag ökar. Enligt rapporten ”Minska införseln av illegala skjutvapen” från 31 oktober finns det dock ”osäkerheter i polisens statistik över beslagtagna vapen eftersom det saknas ett nationellt system för denna information”.

En tabell över antalet beslagtagna vapen i rapporten ger inga exakta siffror, men det går att utläsa till exempel att de första sex månaderna 2014 beslagtog polisen omkring 240 pistoler, medan den totala siffran för 2013 var omkring 370 pistoler.

Pistoler är det vapenslag där överlägset flest beslag görs.

”Nästan dubblering av beslag”

”Vad gäller antalet vapenbeslag anses det inte ha skett något trendbrott. Det kan inte talas om någon drastisk ökning av antalet beslagtagna skjutvapen. En svag ökning noteras dock”, står det i rapporten.

Men i rapporten står också: ”Polismyndighetens vapenbeslag var i snitt per månad under första halvåret 2014 (jan-juni) näst intill dubbelt så högt som för de fyra senaste åren (2010-2013). De har i dagsläget ingen förklaring till varför antalet beslag har ökat, men under samma period har Polisens och Tullverkets operativa åtgärder riktade mot vapen ökat. Även beslagen av antalet automatvapen rapporteras öka i storstäderna.”

Agenda söndag 23 november kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.