Just nu arbetar ansvarig utredare med ärendet mot Anders Borg. Det är ännu oklart hur polisen kommer att gå vidare med ärendet. Foto: TT

Polisutredaren om anmälan mot Borg

Uppdaterad
Publicerad

Anders Borg har polisanmälts för sitt beteende på en skärgårdsfest. Nu har polisen utsett en ansvarig utredare. Under måndagen kommer anmälan mot ex-ministern att gås igenom.

– Jag ska se hur jag ska ta detta vidare, säger polisinspektör Magnus Berntsen till SVT Nyheter.

Efter uppgifter om att Anders Borg ska ha uppträtt hotfullt och sexuellt ofredande på en skärgårdsfest har den tidigare finansministern befunnit sig i blåsväder.

LÄS MER: Anders Borg polisanmäls efter uppgifter om fylleskandal

Borgskandalen

Borg polisanmäldes för sitt uppförande dels av en anonym person och dels av polisen själva. Flera privatpersoner ringde anonymt till Norrmalmspolisen under lördagen och ville att en anmälan mot Borg skulle upprättas, något som också gjordes.

Ärendet undersöks

Ansvarig för utredningen är polisinspektör Magnus Berntsen, som började arbeta med ärendet under måndag morgon.

– Jag har i stort sett fått det på mitt bord nu och inte tagit beslut än om hur jag kommer göra, säger Berntsen.

Vad är Anders Borg anmäld för?

– Jag vill inte riktigt uttala mig om det än utan först gå igenom anmälan och se hur jag ska ta detta vidare. Jag behöver se vilken information som finns och hur det kan tas vidare.

LÄS MER: Detta har hänt

När SVT Nyheter når Magnus Berntsen lite senare under måndag eftermiddag har han hunnit sätta sig in i ärendet mer.

– Det jag kan säga är att det är en anonym anmälan som gjorts baserat på händelser som beskrivs i media. Det finns inga kända vittnen och inga kända målsägare, alltså någon som kommit till skada säger Berntsen.

Finns det någon brottsrubricering?

– Det vill jag inte gå in på nu.

Kommer utredningen att fortsätta?

– Jag tänker avvakta och vänta och se till att börja med. Se om det är någon som hör av sig. Jag kan inte säga hur länge det kommer att pågå, säger Berntsen.

LÄS MER: Kinberg Batra om Borgs rapporterade fylleskandal: ”Ser mycket allvarligt på det”

Just nu råder det förundersökningssekretess gällande vad som kommer att ske framöver och därför kan heller inte Magnus Berntsen gå in på några ytterligare detaljer kring ärendet i nuläget.

Om polisen tycker sig kunna bevisa brott kommer en åklagare att kopplas.

LÄS MER: Kritiken mot Anders Borg: ”Räcker inte med en ursäkt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgskandalen

Mer i ämnet