Elisabeth Massi Fritz, Katarina Wennstam och Alexandra Pascalidou är några av de som gett sig in i debatten efter Anders Borgs beteende – men framförallt efter hans ursäkt. Foto: TT

Kritiken mot Anders Borg: ”Räcker inte med en ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

En viktig debatt som inte kan viftas bort med en ursäkt – det är kritiken efter Anders Borgs påstådda beteende på en fest, där han bland annat kallat kvinnor för nedsättande sexistiska skällsord. Mothugget är riktat både mot Borg själv och den efterföljande debatten.

Före detta finansminister Anders Borg ska på en fest i Stockholms skärgård ha uppträtt hotfullt, haft ett grovt språkbruk och visat sitt kön, något som Dagens Opinion var först med att rapportera om. Enligt flera uppgiftslämnare till Aftonbladet ska han också ha kallat kvinnor för ”hora” och ”slampa” och antastat män som närvarade på festen.

Under fredagmorgonen bad han om ursäkt för sitt beteende och menade att det berodde på att han varit under hård press den senaste tiden. Han skrev också att han fått en black out och att han inte minns vad som hänt. Därmed har han varken bekräftat eller dementerat uppgifterna i medierna.

LÄS MER: Uppgifter: Anders Borg ska ha uppträtt skandalartat på fest

Kommentarsfältet fylldes snabbt med stöttande kommentarer, både från före detta moderata partikollegor och från andra användare på sociala medier. ”Alla kan göra fel. Ta hand om dig!” skrev Tomas Tobé, moderaternas rättspolitiske talesperson.

Leder till viktig debatt

Men hans ursäkt togs inte emot av samma kör av förlåtelse från alla.

– Jag tror att det som gjort mig allra mest förvånad är att se hur folk kommenterar på hans egen facebooksida hur det uppenbarligen är så att det är okej att man beter sig på det här sättet för väldigt många människor. Så här beter sig inte alla män, så här beter sig inte alla kvinnor när de är kraftigt berusade, säger Katarina Wennstam, författare som skrivit flera böcker på ämnet sexuellt våld.

”Det finns inte kvinnohatframkallande ämnen i alkohol. Det finns ingen relation med hur mycket du har jobbat och huruvida du slänger fram ditt kön och ofredar människor.” skriver Katarina Wennstam på Instagram under fredagen. Foto: Skärmdump/Instagram

LÄS MER: Stor moderat uppslutning: ”Alla kan göra fel. Ta hand om dig!”

Hon säger att det som hänt är djupt tragiskt för Anders Borg själv, men att det leder till en viktig diskussion.

– I ett samhälle som varit så otroligt upptagna av värderingarna som ligger bakom om man tafsar på någon på en festival så kanske vi också behöver diskutera vad det är för värderingar som ligger bakom om man tafsar på någon, man eller kvinna, när man är på en fin fest i skärgården, säger hon.

Tycker du att någon borde polisanmäla honom?

– Jag tycker att han själv ska be polisen titta på om det här är kriminellt eller inte. Jag tycker inte att det räcker med en ursäkt, säger Katarina Wennstam.

LÄS MER: SD-ledamoten: ”Precis vad alla sysslar med i Pridefestivalen”

”Slående storsinthet”

Utöver Katarina Wennstam har kritiska röster höjts från flera håll. Elisabeth Massi Fritz, advokat, lade under fredagen upp ett inlägg på Instagram där hon skrev:

”Anders Borg handlingar kan vara brottsliga och bör förstås utredas av polis. Visa sitt blotta kön, ta andra på skrevet, kalla kvinnor för hora, slampa är inte bara ngt man kan vifta bort. Inte ens om du heter Anders Borg. En blackout eller att det inte var ”hans rätta jag” spelar förstås ingen roll. Att Borg dessutom får stöd på sin FB är fel. Vilka signaler!!”

LÄS MER: Borg riskerar rättsliga påföljder

Alexandra Pascalidou, journalist och programledare, skrev även hon på Twitter under fredagen:

”Om Borg hetat Barakat hade debatten om kvinnosyn och kultur rasat. Ingen hade dessutom förklarat eller accepterat alkohol som ursäkt.”

Och fortsatte:

”Hoppas ni fortsätter vara lika förlåtande och överseende och hyllande och peppande mot alla som råkat göra bort sig. Slående storsinthet.”

Alexandra Pascalidous kommentar kring hur Anders Borgs ursäkt tagit emot. Foto: Skärmdump/Twitter

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) är också kritisk mot Tomas Tobés kommentar.

”Märklig attityd av Tobé. Vad ska han säga nästan gång vi diskuterar sexuella ofredanden på festivaler?”, skriver han på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borgskandalen

Mer i ämnet