Foto: TT

Massi Fritz kritisk till polisens snabba handläggning

Uppdaterad
Publicerad

Advokat Elisabeth Massi Fritz är förvånad över polisens snabba förundersökningsarbete. Men menar på att samtliga utredningsåtgärder inte kan ha vidtagits.
– Rekordsnabb handläggning. En av de snabbaste förundersökningarna jag någonsin har stött på genom åren, säger Elisabeth Massi Fritz.

Under tisdagsmorgonen kom beskedet att förundersökningen mot före detta moderata finansministern Anders Borg läggs ner av polisen.

– Vi har väntat i en och en halv vecka nu och känner att vi inte har något att gå på, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid polisen i Stockholm, till SVT Nyheter.

LÄS MER: Förundersökningen mot Borg har lagts ner

Advokat kritisk

Enligt brottsmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz har utredningen gått ovanligt fort, och hon är kritisk till polisens insats.

– Det är anmärkningsvärt att polis inte ansträngt sig för att kontakta eventuella målsäganden som kan ha blivit utsatta för brott. Även kontakta eventuella vittnen som befann sig på festen borde ha vidtagits av polis. Att höra Anders Borg hade också varit på önskvärt förstås.

LÄS MER: ”En ursäkt på Facebook räcker inte”

Flera privatpersoner ringde under lördagen anonymt till Norrmalmspolisen i Stockholm och ville anmäla Anders Borg, efter att nyheten kring ex-ministerns påstått skandalösa beteende rapporterats i media under fredagen.

LÄS MER: Borg ska ha uppträtt skandalöst på fest

”Ska tas på fullt allvar”

Att utredning läggs tre dagar senare tyder enligt advokat Elisabeth Massi Fritz på att man från polisens sida inte gjort allt i sin makt för att utreda händelsen.

– Jag kan bara konstatera att samtliga utredningsåtgärder ej har vidtagits. Det här är brott som hör under allmänt åtal och som ska tas på fullt allvar oavsett vem som är misstänkt. Att sitta och vänta på tips från allmänheten är inte att vidta utredningsåtgärder, säger Elisabeth Massi Fritz.

LÄS MER: Kritiken mot Borg: ”En ursäkt räcker inte”

Polisen: ”saknas förutsättningar”

Mats Eriksson vid Stockholmspolisen menar att man från deras håll gjort allt man har kunnat, men då anmälningen är baserad enbart på uppgifter i media och inget förstahandsvittne har trätt fram så väljer man nu att lägga ner förundersökningen.

– Förundersökningsledaren menar att det saknas förutsättningar för att utreda det här brottet. Anledningen till det är att det inte finns några kända målsäganden eller vittnen. Och ingen har ju trätt fram.

Enligt Mats Eriksson har människorna som deltagit på festen haft gott om tid att kontakta polisen om de bevittnat eller blivit utsatta för ett brott. Han påpekar också att en förundersökning alltid kan återupptas. 

– Om det framkommer uppgifter som är väsentliga i den här utredningen så kommer vi att återuppta förundersökningen, säger Mats Eriksson.

LÄS MER: Anders Borg: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgskandalen

Mer i ämnet