Före detta finansminister Anders Borg. Foto: Malin Hoelstad/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anders Borg: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Anders Borg uppges ha uppträtt hotfullt under en skärgårdsfest och har polisanmälts. Den före detta finansministern avsade sig sedan sina uppdrag som vice ordförande i Kinnevik.

 • Den 3 augusti är Dagens Opinion först med att rapportera om Anders Borgs uppförande på en skärgårdsfest. Borg ska ha uppträtt hotfullt och sexuellt ofredande mot andra gäster på festen.
   
 • Dagen därpå skriver flera medier om den före detta finansministerns agerande. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Borg ha varit berusad och förolämpat flera personer grovt på olika sätt.
   
 • Anders Borg skriver på fredagen på sin Facebook att han ”drabbades av en blackout”. Han ber även om ursäkt för sitt beteende: ”Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende.”
   
 • Flera politiker inom Moderaterna ställde sig trots uppgifterna bakom Anders Borg efter att skandalen blev känd. Moderaternas rättspolitiske rådgivare,Tomas Tobé twittrade bland annat: ”Alla kan göra fel. Ta hand om dig!”. Även förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd och riksdagsledamoten Katarina Brännström visade sitt stöd.
   
 • Anders Borg möts av hård kritik. Stödet från Anders Borgs tidigare kollegor och hans egna ursäkt väckte starka reaktioner och flera menar att händelsen är en viktig debatt som inte kan tystas med en ursäkt.
   
 • Alexandra Pascalidou, journalist och programledare, skrev på Twitter under fredagen:
  ”Om Borg hetat Barakat hade debatten om kvinnosyn och kultur rasat. Ingen hade dessutom förklarat eller accepterat alkohol som ursäkt.”
   
 • SD-riksdagsledamoten Robert Stenkvist twittrade: ”Det Borg gjorde på Husarö var väl vad precis alla sysslar med i Pridefestivalen? Eller?”. Han menade att han ville bidra med perspektiv i debatten. Stenkvists tweet väckte direkt stor uppmärksamhet och fick flera motreaktioner.

  Bland annat skrev den tidigare ordföranden för Stockholm Pride så här:
  ”Kort svar: Eh, nej. (Långt svar: många som gissar kring pride den här veckan utan att veta. Stämmer inte)”.
   
 • Anders Borg polisanmäls under lördagsmorgonen, dels anonymt och dels av polisen själva. Den före detta ministern kan komma att bli misstänkt för sexuellt ofredande, olaga hot och förlolämpning.
   
 • Misstankegraden är låg och förundersökningen har låg prioritet. Enligt polisen är uppgifterna i nuläget vaga och det kommer att bedrivas inre spaning och försök att nå flera vittnen.
   
 • Anna Kinberg Batra går ut med att hon ser allvarligt på anklagelserna mot Anders Borg och att det är bra att händelsen utreds. Hon säger till Aftonbladet: ”Det är självklart att man måste stå till svars för sina handlingar”.
   
 • Anders Borg går under lördag kväll ut på Facebook och säger att han är ”djupt besviken” över att Moderaternas partiledare ”kommenterar mediarykten baserade på hörsägen”. Borg slänger också en känga mot Kinberg Batra: ”Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet”.
   
 • Anders Borgs lämnar sina uppdrag i Kinnevik. Bara 17 minuter efter sitt tidigare inlägg på Facebook, meddelar Borg samma lördagskväll: ”I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen”.
   
 • På måndagen meddelas det att Henrik Poulsen ersätter Borg som vice ordförande i Kinnevik. Det skriver Kinnevik i ett pressmeddelande.
   
 • På tisdagen meddelar polisen att förundersökningen mot Borg läggs ned, då inga målsägande har trätt fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borgskandalen

Mer i ämnet