Tomas Tobé förtydligar sitt uttalande om Anders Borg efter den hårda kritiken. Foto: TT

Tomas Tobé om Anders Borgs rapporterade fylleskandal: ”Ett oacceptabelt beteende”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé har fått hård kritik för sitt stöd till förre finansministern Anders Borg efter den rapporterade fylleskandalen i skärgården. Nu förtydligar han sitt tidigare uttalande om att ”alla kan göra fel”.
”Av vad som framgått är det ett oacceptabelt beteende”, skriver han på Facebook.

Förre moderate finansministern Anders Borg gick på fest i skärgården där han ska ha hotat, förolämpat och sexuellt ofredat andra gäster, enligt uppgift till Dagens Opinion och Aftonbladet.

Strax efter att skandalen blev känd slöt flera moderata politiker upp bakom sin forne kollega. Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé twittrade att ”alla kan göra fel” och ”ta hand om dig”, förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd twittrade en hund med ett hjärta medan riksdagsledamoten Katarina Brännström skrev att alla kan göra och säga korkade saker.

LÄS MER: Stor moderat uppslutning bakom Anders Borg: ”Alla kan göra fel”

Uttalandena har mött hård kritik från flera håll, bland annat från författaren Katarina Wennstam, advokaten Elisabeth Massi Fritz och journalisten Alexandra Pascalidou – som menar att de inte tar Anders Borgs handlingar på allvar.

LÄS MER: Kritiken mot Anders Borg efter rapporterade fylleskandalen: ”Räcker inte med en ursäkt”

”Oacceptabelt beteende”

Under lördagen publicerade Tomas Tobé ett förtydligande kring sin kommentar på Facebook. Han skriver:

”Jag vet inte om vad som skett men av vad som framgått är det ett oacceptabelt beteende. Några har tolkat kommentaren, som var och är på ett personligt plan, som att jag tar lätt på att någon kallar någon för ”hora” eller på ev. ofredanden. Det gör jag verkligen inte. Alla människor är lika inför lagen och måste ta ansvar för sina handlingar.”

”Borde tagga ned”

Men den moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström verkar stå fast vid sitt stöd för Anders Borg. Hon skriver på Facebook:

”Kvällstidningarna borde tagga ner, Borg är ingen offentlig person längre.”

SVT Nyheter har sökt Catharina Elmsäter-Svärd och Katarina Brännström för en kommentar. Tomas Tobé har inget mer att tillägga utöver det han skriver på Facebook, uppger Moderaternas pressjour.

LÄS MER: Uppgifter: Anders Borg visade könet och kallade kvinnor för hora på fest

LÄS MER: Anders Borg polisanmäls efter rapporterade fylleskandalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borgskandalen

Mer i ämnet