Ex-ministern Anders Borg har polisanmälts och kan komma att bli misstänkt för bland annat sexuellt ofredande. Foto: TT

Anders Borg polisanmäls efter uppgifter om fylleskandal

Uppdaterad
Publicerad

Anders Borg har blivit polisanmäld – av en anonym anmälare samt av polisen själv. Ex-ministern kan komma att bli misstänkt för sexuellt ofredande, olaga hot och förolämpning.

Anders Borg har kritiserats efter en omtalad fylleskandal där den före detta finansministern enligt uppgift till Dagens Opinion och Aftonbladet ska ha uppträtt hotfullt, förolämpat och sexuellt ofredat andra gäster.

På lördagsmorgonen polisanmäldes han för uppträdandet. Och bakom polisanmälan står en anonym anmälare samt polisen själv.

LÄS MER: Uppgifter: Anders Borg ska ha uppträtt skandalartat på fest

– Vi fick in en anonym polisanmälan och efter att ha tagit del av information i flera medier gjorde även jag en anmälan, säger Kristoffer Samsing, statstionsbefäl på Norrmalmspolisen.

Kristoffer Samsing berättar att misstankegraden är låg och att förundersökningen har låg prioritet. Att Anders Borg skulle gripas är inte aktuellt.

– Det är vaga uppgifter i nuläget. Vi kommer att bedriva inre spaning och försöka få tag på vittnen.

Kristoffer Samsing uppmanar inblandade att höra av sig till polisen med information.

– Kontaktas vi inte av vittnen eller målsägande så kommer det bli väldigt svårt att komma vidare i förundersökningen. Just nu tror jag att medierna har mer information än vad vi har.

Läs mer: Kritiken efter fylleskandalen: ”En ursäkt räcker inte”

Vem som helst kan anmäla

Sexuellt ofredande går under allmänt åtal, vilket gör att vem som helst kan göra en anmälan.

– Inom polisen är man skyldig att ta upp en anmälan oavsett vem som gör den, det måste inte brottsoffret göra, säger kammaråklagare Zilla Hirsch vid Stockholm city åklagarkammare.

Läs mer: Åklagare: Borg riskerar rättsliga påföljder

Maxstraffet för sexuellt ofredande är två års fängelse. Men enligt åklagaren Zilla Hirsch är det troligt att Anders Borgs straff, om han döms, blir villkorlig dom och böter.

Den före detta finansministern har själv bett om ursäkt på Facebook och meddelat att han kommer att söka hjälp.

Försvarar Anders Borg

I ett längre inlägg på Facebook försvarar fästmön Dominika Peczynski Anders Borg. Hon menar att hon själv inte såg något och att ingen riktigt vet vad som hände på festen.

”Vi har på vår kant försökt lägga ett pussel och reda ut vad som skedde under kvällen. Men eftersom allt vi hört bygger på tredjehandsuppgifter (någon har sagt till någon som sa till någon tredje att Anders gjort ditten eller datten) så får vi ingen bild av förloppet, eller ifall det som påstås är sant”, skriver hon och fortsätter:

”Inte en enda person som var på festen har sagt att Anders gjorde något mot dem, utan bara att de hört (inte sett) att han gjort det mot någon annan festdeltagare, och de vet inte exakt vilken.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borgskandalen

Mer i ämnet