Före detta finansminister Anders Borg. Foto: Malin Hoelstad/TT

Uppgifter: Anders Borg ska uppträtt skandalartat på fest

Uppdaterad
Publicerad

Före detta finansminister Anders Borg ska ha fyllnat till på en skärgårdsfest i fredags. Enligt uppgift till Dagens Opinion och Aftonbladet ska han ha uppträtt hotfullt, antastat män på festen samt kallat närvarande kvinnor för nedsättande ord. Nu uppger Borg att han kommer söka hjälp, i ett mejl till Dagens Industri.

Under fredagsmorgonen gick Anders Borg ut på sin Facebooksida och bad om ursäkt för sitt beteende.

”Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt”, skriver den tidigare ministern och fortsatte.

”Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende”.

LÄS MER: Åklagare: Borg riskerar rättsliga påföljder

Barnfamiljer på plats

Uppgifterna om Borgs festkväll rapporterades först av Dagens Opinion.

Ett 60-tal personer, varav flera barnfamiljer, ska enligt Aftonbladet ha funnits på plats. På festen ska flera personer med höga positioner i näringslivet och inom svensk offentlighet ha närvarat.

”Kommer ta hjälp”

Senare under dagen skickade den förre finansministern ett mejl till Dagens Industri:

”Jag vill gärna tillägga att jag naturligtvis kommer ta hjälp och stöd för att säkra att detta inte upprepas. Gör man fel får man försöka ställa till rätta och be berörda om ursäkt.”

LÄS MER: Kritiken mot Anders Borg efter fylleskandalen: ”Räcker inte med en ursäkt”

Fick stöd av vänner

Kommentarsfältet till Borgs Facebook-inlägg fylldes snabbt av stöd från vänner och kollegor. Anders Borgs fästmö, PR-konsulten och företagsledaren Dominika Peczynski skrev:

”Jag älskar dig Anders, vet att det inte var ditt rätta jag som visade sig.”

Riksdagsledamoten Niklas Wykman (M) postade följande meddelande som Borg själv delade.

”Människan är en sårbar varelse. Påminns om det när jag läser Anders Borgs ursäkt. Ett beteende jag aldrig har sett ett spår av under många år av arbetsgemenskap och vänskap.”

LÄS MER: Anders Borg och Dominika Peczynski har förlovat sig

Arrangören vill inte kommentera

SVT Nyheter har varit i kontakt med arrangören av festen men personen vill inte uttala sig.

– Jag kommer inte att kommentera mer i den här frågan.

Kan du bekräfta att det här hände?

Jag vill inte säga någonting.

Sitter i flera bolagsstyrelser

Anders Borg satt som finansminister i Fredrik Reinfeldts regering mellan 2006 och 2014. Sedan han lämnade politiken har han skaffat flera styrelseuppdrag i bland annat Kinnevik, Citi, (MILVIK) BIMA och Stena International. 

SVT Nyheter har sökt Kinnevik under fredagen men inte fått något svar. Till Svenska Dagbladet skriver informationsdirektör Torun Litzén:

”Vi är medvetna om detta och styrelsen är informerad. Från Kinneviks sida har vi inga kommentarer. Det är en privatsak för Anders Borg”.

Stena Lines pressavdelning ger ett liknande svar till SVT Nyheter under fredagen:

– Vi har inte för avsikt att ge några kommentarer om den här händelsen efter som det hände i hans privatliv, säger Sofia Ivarsson, kommunikatör på Stena Line.

Citis-Nordics presschef Anneli Sundström låter på fredagen meddela via sms att man i nuläget inte kommenterar händelsen utan hänvisar till Anders Borgs egna uttalande.  

Misstänktes för korruption

I januari drogs Anders Borg in i en muthärva kring skogskoncernen Holmens ordförande Fredrik Lundberg. Borg misstänktes för mottagande av muta i form av en representationsjakt. Utredningen lades ned i juli.

LÄS MER: Anders Borg misstänks för mutbrott

LÄS MER: Mututredning mot Anders Borg läggs ner

SVT Nyheter har sökt Anders Borg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgskandalen

Mer i ämnet