Migrationsminister Morgan Johansson (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt möttes i debatt i Aktuellt 21. Foto: SVT

Sjöstedt: ”Kommer att splittra väldigt många familjer”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot regeringens flyktingförslag är hård trots att vissa punkter har mildrats i förhållande till höstens förslag. V-ledaren Jonas Sjöstedt riktade hård kritik mot förslaget när han mötte migrationsminister Morgan Johansson i Aktuellt 21.

– Vi är inte alls nöjda. Det som berör mig mest illa är att det här kommer att splittra väldigt många familjer. Det kan vara så att en pappa lyckats komma hit med sin lilla dotter medan mamman och två barn är kvar i ett flyktingläger i krigets Syrien. De har hoppats att förenas i Sverige och leva som en familj igen. Nu blir det väldigt, väldigt svårt, sade Jonas Sjöstedt

Klarar inte höstens mottagande

Morgan Johansson framhöll att Sverige inte klarar av det mottagande av flyktingar och migranter som rådde i höstas. Han pekade även på att ett antal undantag har införts i reglerna om anhöriginvandring.

– Det finns en del mindre förbättringar, samtidigt vet både du och jag Morgan att tusentals familjer kommer att splittras. Jag är inte beredd att göra det. Jag tror att det är dåligt för dem, jag tror att det är dåligt för integrationen, sade Jonas Sjöstedt som också kritiserade regeln om tillfälliga uppehållstillstånd och menade att det kommer att leda till att förre satsar på utbildning och att flyktingarna får svårare att etablera sig i samhället.

– Problemet är att om vi står kvar vid de permanenta uppehållstillstånden, då blir vi i praktiken det enda landet i EU som gör det. Då är risken oerhört stor att vi hamnar i precis samma situation igen som vi var i höstas, alltså sju-, åtta-, nio-, kanske tiotusen människor i veckan. Du kommer då aldrig få tillstånd någon bra migration samtidigt som du ska ta hand om de 160.000 som kom förra året, sade migrationsminister Morgan Johansson.

”Du har varit emot alla begränsningar”

Jonas Sjöstedt trodde att de förslag som presenterades i dag betyder väldigt lite för hur många som kommer till Sverige. Däremot trodde han att förslagen får stora effekter för dem som redan är här.

– Men Jonas du var emot id-kontrollerna också, du var emot gränskontrollerna i höstas och nu är du emot den här lagstiftningen. Du har varit emot alla begränsningar. Jag är rädd att om du hade fått bestämma då hade vi kunnat hamna i en situation som vi inte hade kunnat reda ut, sade Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.