Tuffare restriktioner i de nordiska grannländerna

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ökar i hela Norden. Men i våra grannländer har restriktionerna under den senaste tiden stramats åt betydligt hårdare än i Sverige.

– Situationen beskrivs som allvarlig, säger Joakim Reigstad, redaktör NRK.

Liksom i Sverige har antalet smittade ökat i både Norge, Danmark och Finland under hösten och vintern. Danmark återgick till att kategorisera coronaviruset som samhällskritisk sjukdom, och på torsdagen tog regeringen beslutet att stänga både landets nattklubbar och skolor.

I Norge, som under den senaste tiden nått nya toppnivåer i dagliga smittotal, får krogarna inte servera alkohol efter midnatt. Numera får inte mer än tio personer vistas i en privat bostad samtidigt och regeringen vill att alla som kan ska arbeta hemifrån.

Coronapandemin

– Ser man på antalet smittade ser läget ganska allvarligt ut. Det har också blivit en ökning av inlagda på sjukhus, så situationen beskrivs som allvarlig även om man har en relativt hög andel vaccinerade, säger Joakim Reigstad, redaktör NRK.

Troligt med vaccin för barn framöver

Liksom i Danmark bedöms smittan främst öka bland barn och unga.

– Norska hälsomyndigheten har tidigare ansett att risken av vaccinet är större än sjukdomen när det gäller de unga. Men nu ser man att vissa barn kan bli sjuka, och många väntar sig att det snart kommer en rekommendation om att även yngre barn ska vaccineras, säger Joakim Reigstad.

Även i Finland har smittan fått regeringen att införa fler restriktioner, bland annat med ett förslag om att göra det obligatoriskt för vissa yrkesgrupper att vaccinera sig. Men där har diskussionen den senaste veckan istället helt kommit att handla om statsminister Sanna Marins val att gå på nattklubb istället för att isolera sig efter beskedet att utrikesministern blivit sjuk i covid-19.

– Folk är upprörda när hon inte kan föregå med gott exempel. Hon drev en tuff politik mot corona i början av pandemin, och nu har både hennes förtroende och förtroendet för Socialdemokraterna minskat, säger SVT:s korrespondent i Finland Hasse Svensk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet