Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: JOHANNA GERON/POOL

Finlands statsminister ber om ursäkt efter kritiserade festkvällen

Uppdaterad
Publicerad

Finlands statsminister Sanna Marin missade ett direktiv om att isolera sig efter att ha exponerats för coronasmitta. I stället befann hon sig på nattklubb i Helsingfors utan att vara nåbar på ministertelefonen.

Nu ber hon om ursäkt.

”Jag borde ha haft ett bättre omdöme”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Det var i lördags kväll som Finlands statsminister Sanna Marin var ute på krogen i Helsingfors.

Kritik mot statsministern kom efter att det på söndagen blivit känt att utrikesministern Pekka Haavisto hade testat positivt för covid-19 och att Marin under fredagen suttit i ett långt möte med honom.

Enligt Sanna Marin fick hon veta på lördagskvällen att Haavisto var smittad, men hon fick också höra att hon själv inte behövde vidta några åtgärder. Dock ska sms ha gått ut till alla finländska ministrar under samma kväll om att minimera sociala kontakter.

Nu ber hon om ursäkt.

”Jag borde ha haft ett bättre omdöme på lördagskvällen. I efterhand inser jag att jag borde ha kontrollerat uppgifterna en gång till”, skriver Sanna Marin på Facebook, rapporterar SR Ekot.

Anmälts till JK

Sanna Marin försvarade sig efter händelsen och skrev på Twitter att hon inte hade med sig ministertelefonen, utan enbart sin riksdagstelefon.

Statsministern uppger också att hon testat sig för covid-19 och fått negativt resultat.

Händelsen har nu anmälts till Justitiekanslern, JK, rapporterar Yle.

Det ena klagomålet avser att Sanna Marin inte kunde nås via ministertelefonen enligt direktiv. Och det andra gäller att statsrådets kansli inte lyckades ge Marin information om coronaexponeringen, skriver Yle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.