Sanna Marin, 34, blir Finlands yngsta statsminister någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin blir finländska socialdemokraternas nya statsministerkandidat – och i praktiken nästa statsminister. De fem regeringspartierna fortsätter sitt koalitionsstyre men gör flera ministerbyten.

I veckan avgick Finlands statsminister Antti Rinne (SDP) efter att regeringspartiet Centern tappat förtroendet för honom.

På söndagskvällen samlades socialdemokraterna SDP:s partifullmäktige – och nu står det klart vem som är den nya statsministerkandidaten.

Valet föll på trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin.

– Nu är det dags att blicka framåt. Kamrater, nu behövs det förtroende och stabilitet i Finland och i SDP. Vi har ett bra regeringsprogram. Nu behövs det förutom ord också handling, säger Marin efter att valresultatet hade tillkännagetts.

Blir yngst någonsin

Den tidigare regeringskoalitionen, som består av fem partier, kommer att fortsätta enligt samma program. Det innebär att Sanna Marin i praktiken lär bli nästa statsminister när den nya regeringen väntas samlas på tisdag.

Med sina 34 år blir hon i så fall Finlands yngsta statsminister någonsin. Hon blir också världens för närvarande yngsta regeringschef, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Sanna Marin vann omröstningen med 32 av de 61 rösterna mot utmanaren och riksdagsgruppledaren Antti Lindtman.

– Fullmäktige har talat. Jag respekterar ert val och är övertygad om att ni har fattat rätt beslut. Tävlingen och diskussionen har gjort partiet gott, säger Lindtman som också meddelar att han fortsätter som riksdagsgruppens ordförande.

Ny finansminister

Det finländska regeringspartiet Centern har beslutat att utnämna sin ledare, 32-åriga Katri Kulmuni, till finansminister i den nya regeringskonstellation som väntas tillträda på tisdag, rapporterar nyhetsbyrån SPT.

Hon byter därmed ministerpost med den tidigare finansministern, 53-årige Mika Lintilä. Han blir nu i stället näringsminister.

 • Finlands riksdag, eduskunta, har 200 platser.
 • Mandatfördelning efter resultatet i riksdagsvalet den 19 april 2019:

  Socialdemokraterna (SDP): 40 mandat (17,7 procents stöd i valet)
  Sannfinländarna: 39 (17,5)
  Samlingspartiet: 38 (17,0)
  Centern: 31 (13,8)
  De gröna: 20 (11,5)
  Vänsterförbundet: 16 (8,2)
  Svenska folkpartiet i Finland: 9 (4,5)
  Kristdemokraterna: 5 (3,9)
  Övriga grupper: 2 (2,9)

  I kategorin ”övriga grupper” har Harry Harkimo från partiet Rörelse nu (Liike Nyt) ett mandat liksom den obundne Ålandspolitikern Mats Löfström. Löfström ingår i Svenska partigruppen tillsammans med Svenska Folkpartiets ledamöter.
   
 • Regeringspartier: Socialdemokratiska SDP, De gröna, Svenska folkpartiet, Centerpartiet, Vänsterförbundet

Källa: TT, eduskunta.fi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.