Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finlands statsminister Antti Rinne anländer till presskonferensen för att meddela sin avgång. SVT:s Finlandskorrespondent Hasse Svens rapporterade direkt från Helsingfors. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva/Reuters/TT, SVT

SVT:s Finlandskorrespondent: ”För Europa är det här ett avbräck”

Uppdaterad
Publicerad
Finlands statsminister Antti Rinne (SDP) lämnar sin post efter bara sex månader. SVT:s korrespondent i Finland och Baltikum, Hasse Svens, berättar hur det påverkar landet och vad som händer framöver.

Varför avgår Finlands statsminister?

– Orsaken är att ett av regeringspartierna, Centern, krävde hans avgång. Man hade tappat förtroendet för honom. Den första orsaken är Rinnes och hans ministers (Sirpa Paatero) agerande i samband med den omfattande poststrejken.

– I bakgrunden ligger säkert också ett missnöje, där Centern har varit missnöjd över det sätt som Rinne har drivit politiken, framför allt har han prioriterat fackrörelsen och sina egna intressen under de första sex månaderna. Centern har dåliga gallupsiffror och då är man rädd för att hamna helt i bakvattnet av Rinne som har kört ganska mycket solo.

Hur påverkar det här Finland och övriga Europa?

– Det är klart att den här regeringskrisen har gjort att förtroendet för Finlands politiker har fått ett ordentlig avbräck. Finländarna är väldigt förundrade över att det kunde gå så här. För Europa är det här ett avbräck eftersom Finland just nu är inne i slutspurten av sitt ordförandeskap i EU. Där har klimatfrågan drivits och man ska komma med en kompromisslösning för att alla EU-länder ska bli klimatneutrala 2050. Det här tar lite grann udden av det här arbetet.

Vad händer nu? Vem tar över efter Rinne?

– Regeringen kommer att sitta kvar eftersom alla partier är överens om att fortsätta tillsammans. Det finns två huvudkandidater som ny statsminister, Antti Lindtman och Sanna Marin. Marin var biträdande partiledare när Antti Rinne var sjuk lång tid strax före riksdagsvalet, men Lindtman har längre erfarenhet. Ursprungsplanen är att det nästa vecka är bestämt vem som tar över, men det kan gå snabbare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer