Åtal väcks mot skolinbrottsliga

Uppdaterad
Publicerad

Under våren drabbades flera skolor i Blekinge av inbrott, där bland annat datorer och sufplattor stals. Nu åtalas den skolinbrottsliga som misstänks för 35 inbrott i skolor på flera platser runt om i landet.

I dag väcks åtal i Borås tingsrätt mot sex personer som misstänks för 35 inbrott i skolor på flera platser runt om i landet.

”Skolinbrottsligan” har enligt åtalet gjort sig skyldig till grova stölder i Borås, Svenljunga, Ljungby, Växjö, Emmaboda, Tranemo, Ronneby, Alvesta, Karlshamn, Halmstad, Nybro, Älmhult, Karlskrona, Jönköping, Tingsryd, Bromölla, Mölndal, Olofström och Trondheim i Norge.

Skolinbrott i Sydsverige

Drabbade de mest utsatta

SVT Nyheter Blekinge har vid flera tillfällen berättat om skolor i länet som drabbats av inbrott, då främst under våren. Bland annat utsattes tre skolor i länet av ligan under samma natt i slutet av april.

Vi berättade också om hur datorstölderna på skolorna i Blekinge i flera fall drabbade de mest utsatta eleverna. På Snäckebacksskolan i Ronneby kan elever med särskilda behov inte följa med i undervisningen utan tekniska hjälpmedel.

Omfattat stora värden

Inbrotten runt om i landet har skett under vintern, våren och sommaren 2016, och har enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten omfattat stora värden som inneburit ”synnerligen kännbar skada för de enskilda skolorna”.

Inbrotten har också kantats av skadegörelse i de berörda skolorna.

Fyra av de misstänkta är häktade. Förundersökningsprotokollet omfattar 2 500 sidor. Huvudförhandlingen beräknas pågå i närmare två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet