Fortsatt mandatkaos i Ronneby – oklart vem som ska styra

Uppdaterad
Publicerad

Turerna om vem som ska styra i Ronneby fortsätter. Nu ser det ut som att moderaten Roger Fredriksson fortsätter som kommunstyrelsens ordförande och styr tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Ronnebypartiet. Detta trots att partierna bara har 17 av 49 mandat i kommunfullmäktige.

– Ja, det ställer ju lite större krav men å andra sidan, på den andra sidan blockgränsen så ser det ju lika splittrat ut där. De är inget samlat alternativ i dagsläget, säger Roger Fredriksson (M).

Men Socialdemokraterna har inte gett upp hoppet. I slutet av veckan planerar partiet att presentera en helt annan lösning för Ronneby. 

Valet i Blekinge 2014

– De får ju bara ihop 17 mandat och det är lika många som Socialdemokraterna har ensamma. Så jag blir lite förvånad över att Roger redan nu går ut och säger att det är färdigt, säger kommunalrådskandidaten Malin Norfall (S).

Så sent som i går var det tal om att Socialdemokraterna skulle styra ihop med Miljöpartiet, Folkpartiet och Ronnebypartiet. De hade då fått 23 mandat, vilket hade gett dem majoritet i nämnderna, men i dag valde alltså Ronnebypartiet att byta sida.

– I dag vet vi inte vad vi har fått väljarnas förtroende för. I vårt valprogram står det att vi gick till val tillsammans med alliansen och är det det som är det avgörande så vill vi fortsätta med det förtroendet, säger Anna Carlbrant, som är Ronnebypartiets gruppledare.

Folkpartiet vill ogärna ingå i ett styre som är mindre än oppositionen, men utesluter som läget är nu ingenting. Enligt partiets gruppledare finns det gott om tid att komma fram till en lösning.

– Det är en oklar situation. Vi har ju haft lite samtal här eftersom vi måste respektera ett valresultat och dförsöka att göra det bästa av det valresultat som finns. Den finns ingen bra lösning. Det gäller att göra den minst dåliga lösningen, säger Nils Ingmar Thorell (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Blekinge 2014

Mer i ämnet