Trepartistyret med Patrik Hansson (S), Börje Dovstad (FP), Chatarina Holmberg (S) och Magnus Larsson (C) höjer skatten i Karlskrona. Foto: SVT

Tillsätter social kriskommission – och höjer kommunalskatten

Uppdaterad
Publicerad

En skattehöjning. Och en särskild Karlskronakommission – för att se över socialförvaltningens arbete. Det är två av huvudpunkterna i det nya trepartistyrets första gemensamma budget i Karlskrona.

I dag på förmiddagen presenterade Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet sitt majoritetsförslag till budget för 2015. I år väntas resultatet hamna på minus och flera av åtgärderna i budgeten för nästa år handlar om att försöka återställa balansen. Det är ett av skälen till att kommunalskatten höjs med 59 öre – från 32,70 till 33,29. Skattehöjningen är den första i kommunen sedan 1996.

– Vi har tagit fram en stabil budget som ger oss möjligheter att trygga välfärden och även utveckla Karlskrona, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S).

Valet i Blekinge 2014

Det senaste året har mycket av den kommunpolitiska diskussionen kretsat kring resursbrist och hårt personaltryck inom socialförvaltningen och det avspeglar sig också i trepartistyrets budget.

– Sveriges Kommuner och Landsting ska genomlysa socialen, handikappomsorgen och äldrevården för att säkra verksamheten. En Karlskronakommission ska bildas för att särskilt se över socialförvaltningens arbete, förklarar Patrik Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Blekinge 2014

Mer i ämnet