Foto: SVT

Miljöbråk mellan Karlskrona och länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året förlorade Karlskrona kommun miljötillsynen över flera storföretag i Karlskrona. Nu vill kommunen ha tillbaka tillsynen och har därför vänt sig till regeringen för ett avgörande.

Det var i fjol som länsstyrelsen i Blekinge tog över miljötillsynen av storföretagen eftersom de ansåg att kommunen misskött sitt uppdrag under flera år.

Men nu menar Karlskrona kommun att de har bättre förutsättningar att bedriva en effektiv tillsyn. Det anser inte länsstyrelsen och menar att kommunen inte klarar av att vara objektiv och fristående gentemot storföretagen.

– Det är inte miljötillsyn som kommunen vill ägna sig åt, det är näringslivspolitik kommunen bedriver. Vi kan inte ha en gräddfil för vissa företag i Karlskrona och en helt annan tillsyn av företag i andra kommuner, säger Carl Johan Bernelid, avdelningschef på länsstyrelsen.

Kommunen hoppas återfå miljökontrollen

Ärendet har nu hamnat hos regeringen och miljödepartementet som får avgöra frågan om Karlskrona ska få tillbaka miljötillsynen av ABB, Karlskrona Baltic Port, Handelshamnen, Verköhamnen, Mältans Kraftvärmeverk och Karlskrona Varvet.

Trots kritiken från länsstyrelsen hoppas kommunalrådet Magnus Larsson (C) att regeringen ska gå på deras linje och att kommunen återfår miljökontrollen av storföretagen.

– Kritiken från länsstyrelsen får stå för dem. För oss som kommun är det viktigt att kunna erbjuda de stora företagen en bra service. Vi har förbättrat vår organisation och ska nyanställa miljöinspektörer. Det är nu upp till regeringen att avgöra vem som är bäst lämpade att bedriva miljötillsynen, säger han.

Se hela inslaget om miljöbråket här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.