Björn Nurhadi (SD) tar över i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Björn Nurhadi, 35, blir ny gruppledare för Sverigedemokraterna i landstinget.

Efter en sluten omröstning valde landstingsgruppen Nurhadi före partiets förstanamn Lotta Antman.

Civilingenjören Björn Nurhadi kommer ursprungligen från Österlen, men hamnade för några år sedan i Karlskrona som student. Aktiv i Sverigedemokraterna har han varit i cirka två år.

Nu blir han den som tar över ledningen i landstingsgruppen – en grupp som under förra mandatperioden präglades av interna bråk, avhopp och diskussioner om bristande närvaro.

Valet i Blekinge 2014

– Nu har vi en helt ny grupp och vi kommer att driva en aktiv och tydlig oppositionspolitik, säger Björn Nurhadi, som nyligen gifte sig och då bytte sitt tidigare efternamn Tenland.

– Min fru kommer från Indonesien, säger han.

I en sluten omröstning i måndags kväll ställdes Nurhadi mot Lotta Antman – som partiet placerat överst på valsedeln till landstinget.

Resultatet blev 4-3 till Nurhadis fördel och Antman blir nu i stället vice gruppledare.

– Jag känner mig glad och tacksam över förtroendet. Vi är en bra grupp som kompletterar varandra, säger Björn Nurhadi, som avslöjar att särskilt en landstingsfråga är viktig för partiet.

– Att öppna nattakuten i Karlshamn. Det kommer vi att slåss för.

Sverigedemokraternas distriktsordförande Ola Svensson, avgående gruppledare i landstinghet, är nöjd med gruppens beslut.

– Det känns riktigt bra, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Blekinge 2014

Mer i ämnet