Nytt centralsjukhus dyraste lösningen

Uppdaterad
Publicerad

En ny utredning om sjukhusfrågan visar att landstinget kan spara miljarder på att behålla den nuvarande sjukhusstrukturen.

Frågan om hur, och framför allt var, sjukvården i Blekinge ska drivas har diskuterats länge. På det senaste landstingsfullmäktige yrkade Moderaterna på en ny utredning i frågan. Och nu är den klar.

– Utredningen vi har gjort visar tydligt på att det blir dyrare att bygga ett nytt sjukhus centralt i länet, än att bygga på de sjukhusplatser vi använder oss av i dag, säger Peter Lilja, landstingsdirektör.

Enligt utredningen skulle kostnaderna på en 30-årsperiod bli omkring 1,7 miljarder kronor dyrare om det beslutas att bygga ett nytt sjukhus, jämfört med om man behåller det nuvarande upplägget. Dessutom menar utredningen att det behövs två sjukhus för att effektivt kunna driva den framtida vården.

– Vi ska satsa på en vård som är närmare befolkningen, med mer vård i hemmet och bedömningsbilar. Då är det effektivare att ha två sjukhus, ett i västra och ett i östra Blekinge, säger Peter Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.