16 års fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

Rätten gick på åklagarens linje och dömer den 37-årige Hudiksvallsbon till 16 års fängelse för mordet på Jens Janzon från Skoghall.

Enligt den rättspsykiatriska undersökning som 37-åringen genomgått så led han inte av någon allvarlig psykisk störning när mordet begicks och kan därför dömas till fängelse. Åklagare Tomas Olsson yrkade under slutpläderingarna i rättegången att 37-åringen ska dömas för mord till minst 16 års fängelse. Enligt åklagaren finns försvårande omständigheter som motiverar ett långt fängelsestraff.

– Mordet har skett i en nära relation, i offrets bostad. Han har inte haft någon reell möjlighet att försvara sig mot angreppet, säger Tomas Olsson.

27-åring från Skoghall mördad

Försvarsadvokat Lennart Jemtelius yrkade däremot att 37-åringen bör dömas för grovt vållande till annans död alternativt dråp.

– Gärningen har skett i hastigt mod. Det finns ingen planering bakom. Min klient hade inget syfte att ta död på sin samboende, säger Lennart Jemtelius.

– För att man ska kunna döma för mord måste det vara styrkt att det finns ett uppsåt och det är det inte i det här fallet.

Rätten anser att det är bevisat att det var 37-åringen som dödade offret genom att strypa honom. Han har också erkänt handlingen.

Efter mordet försökte den dömde ge sken av att pojkvännen fortfarande var i livet genom att bland annat skicka sms till släkt och vänner i hans namn och påstå att de befann sig på Cypern. Kroppen hittades senare gömd i en källare i anslutning till hemmet.

Handlingen anses som grov och han döms därför för mord och inte dråp. Han ska också betala skadestånd till offrets anhöriga.

Eftersom en rättspsykiatrisk undersökning visat att 37-åringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning var någon annan påföljd än fängelse inte aktuell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

27-åring från Skoghall mördad

Mer i ämnet