Jens mördare överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

37-åringen som dömdes för mordet på Jens Janzon i Skoghall vill nu att Högsta domstolen prövar fallet.

I måndags lämnade 37-åringen och hans advokat in en ansökan om prövningstillstånd. I tingsrättens dom dömdes 37-åringen till 16 års fängelse för mord, ett straff som hovrätten sänkte till fängelse i 15 år.

Det var i slutet av juli förra året som 27-årige Jens Janzon ströps av sin pojkvän, 37-åringen, i sin egen lägenhet. Därefter gömde 37-åringen Jens kropp i källarförrådet. Sedan flydde han från Skoghall. Via meddelanden på Facebook och sms till anhöriga och vänner skrev 37-åringen att han och Jens var på semester på Cypern och hade det bra tillsammans. Jens kropp hittades den 8 augusti när polis gick igenom källarförrådet. Dagen efter ringde 37-åringen själv till polisen, som kunde gripa honom i Heby utanför Uppsala. 37-åringen erkände att han orsakat sin pojkväns död, men han har hävdat att det var en olyckshändelse.

För att fallet ska tas upp i Högsta domstolen krävs ett så kallat prövningstillstånd, vilket lämnas om HD kan ge vägledning för hur liknande fall kan bedömas, så kallat prejudikat. I undantagsfall kan HD också bevilja prövningstillstånd om det finns särskilda skäl för prövning, till exempel att utången i hovrätten beror på grovt förbiseende eller grovt misstag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

27-åring från Skoghall mördad

Mer i ämnet