Sänkt straff för Jens mördare

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänkte idag straffet för den 37-åriga Hudiksvallsbo som i somras ströp sin pojkvän Jens Janzon. 15 års fängelse blev Hovrättens dom.

I november dömde Värmland Tingsrätt 37-åringen till 16 års fängelse för mord. Försvarsadvokaten Lennart Jemtelius överklagade domen sa då till Värmlandsnytt att Tingsrätten varit för hård i sin bedömning och inte tagit hänsyn till 37-åringens psykiska tillstånd.

Hovrätten ändrar nu alltså tingsrättens beslut och sänker påföljden till 15 års fängelse för mord. 37-åringen ska stanna kvar i häktet tills domen har vunnit laga kraft.

27-åring från Skoghall mördad

Det var i slutet av juli förra året som 27-årige Jens Janzon försvann från sin lägenhet i Skoghall. Enligt uppgifter i sociala medier skulle han ha rest på semester med pojkvännen. I själva verket hade pojkvännen dödat honom och gömt kroppen i källarförråd i anslutning till Jens lägenhet.

Ströp Jens Janzon till döds

37-åringen och Jens Janzon var nykära och skulle köpa ett hus ihop. När fastighetsaffären skulle slutföras uppdagades att Stefan Nilsson ljugit om sina ekonomiska tillgångar och när paret grälade ströp 37-åringen pojkvännen för att få tyst på honom.

Efter mordet försökte han ge sken av att 27-åringen fortfarande var i livet genom att skicka sms till anhöriga i hans namn och påstå att de var på Cypern. Tingsrätten dömde alltså mannen till 16 års fängelse för mord, men själv hävdar mannen att han inte var medveten om vad han gjorde.Men en rättspsykiatrisk undersökning visat att 37-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid dådet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

27-åring från Skoghall mördad

Mer i ämnet