Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför minskar hemlösheten? Här listar socialchefen tre faktorer som minskat hemlösheten i Borlänge kommun. Foto: SVT

400 hemlösa i Dalarna – men nu syns en minskning

Publicerad

I Dalarna är drygt 400 personer hemlösa. Det är en minskning med 249 personer jämfört med för sex år sen, enligt en kartläggning från Socialstyrelsen.

– Det är mycket positivt och glädjande att det har minskat, säger Tomas Ahlin som är socialchef i Borlänge.

Av de drygt 400 hemlösa personerna i Dalarna finns flest i Borlänge kommun – 133 personer.

– Det är en jätteutmaning att inte ha några som är hemlösa i Sverige för det handlar om hela samhällsstrukturen, men vi gör allt vi kan i Borlänge, säger Tomas Ahlin.

Hemlösheten har sjunkit

Socialstyrelsen gör var sjätte år hemlöshetskartläggningar. Den senaste visar att drygt 27 000 personer är hemlösa i Sverige i dag. Det är omkring 6 000 färre än vid den senaste kartläggningen.

I undersökningen ingår fyra olika hemlöshetssituationer. Bland annat akut hemlöshet där personen sover ute och eget ordnat tillfälligt boende.

– Framöver är det vräkningsförebyggande arbetet viktigt, att komma in ännu tidigare i människors liv. Även den uppsökande verksamheten när det gäller missbruk och psykisk ohälsa så att vi blir bättre på att erbjuda stöd och hjälp, säger Tomas Ahlin.

Hemlösheten i DAlarna 2023

Totalt antal hemlösa: 434

Avesta 51

Borlänge 133

Falun 55

Gagnef 35

Hedemora 9

Leksand 10

Ludvika 40

Malung-Sälen 10

Mora 29

Orsa 8

Rättvik 22

Smedjebacken 16

Säter X *

Vansbro X *

Älvdalen 10

* Om en kommun har 1-5 personer i någon hemlöshetssituation eller totalt, ersätts siffran med ett X. I vissa fall kryssas högre värden för att inte länssumman ska möjliggöra bakvägsidentifikation. Om enbart en hemlöshetssituation är X-markerad, kryssas ytterligare en hemlöshetssituation för att undvika bakvägsidentifikation.

Källa: Socialstyrelsen

Socialstyrelsens fyra hemlöshetssituationer:

Akut hemlöshet Sover ute, offentliga platser, garage, vind, härbärge, vandrarhem, jourboende, skyddat boende, akut boende.

Utan eget boende efter kommande flytt/avslutad vistelse på institution o liknande. Boende med stöd, SiS, HVB, familjehem, heldygnsvård, anstalt, häkte (inom tre månader).

Långsiktiga boendelösningar med bistånd enligt Socialtjänstlagen, SOL. Socialt kontrakt, träningslägenhet, försökslägenhet, andrahandskontrakt utan besittningsrätt.

Eget ordnat tillfälligt boende Bor ofrivilligt hos familj/bekant eller privatperson utan kontrakt eller kort andrahands- eller inneboende hos privatperson (maximalt tre månader).

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.