Foto: SVT

Man dömdes för bedrägerierna i Sundborn – vill ha sänkt straff

Uppdaterad
Publicerad

Den 66-årige man som dömdes för att ha förskingrat miljonbelopp från flera företag och föreningar vill nu ha sänkt straff.

Det framgår i den överklagan som mannens advokat skickat in till Svea hovrätt.

Det var i höstas som det kom fram att en 66-årig man förskingrat miljonbelopp från flera företag och föreningar i Sundborn, däribland Carl Larsson-gården.

Han dömdes senare för flera fall av grov trolöshet huvudman och till fängelse i 3,5 år i Falu tingsrätt och ska också betala närmare 6,4 miljoner kronor i skadestånd.

Carl Larsson-bedrägeriet

Överklagat till hovrätten

Nu har mannen överklagat till hovrätten i hopp om att få sitt straff sänkt. 66-åringens advokat vill framför allt att straffet sänks till 2 års fängelse och att mannen också ska släppas ur häktet, vilket är något som Högsta domstolen tidigare gett mannen avslag på.

Har varit behjälplig

Advokaten menar att påföljden för brotten som 66-åringen begått inte överskrider mer än fängelsestraff på 2 år och 6 månader, men menar också att 66-åringen varit behjälplig under förundersökningen – något som ledde till att kartläggningen av bedrägerierna kunde genomföras snabbt.

Borde släppas ur häktet

Tingsrätten menade också att den dömde, utifrån sin ekonomiska bakgrund, borde ha haft bättre koll på det företag han lurades av. Men det tycker inte advokaten, som också menar att ingen fysisk person drabbades av brotten. Han tycker också att 66-åringen bör släppas ur häktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carl Larsson-bedrägeriet

Mer i ämnet