Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför görs forskningen och vad kan den leda till? Forskaren och psykologen Viktor Månsson svarar på frågor om forskningsprojektet. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Forskare letar svar om alkoholrelaterad ohälsa – 171 000 blodprov från dalfolket analyseras

Uppdaterad
Publicerad

Blodprover som cirka 80 000 kullor och masar gett vid vårdbesök hos Region Dalarna blir nu forskningsunderlag när forskare ska gå igenom provsvaren.

– Vi vill se hur deras alkoholkonsumtion hänger ihop med fysisk och psykisk ohälsa, säger psykologen och forskaren Viktor Månsson.

Det är tre forskare vid Region Dalarna som nu har fått etiskt tillstånd att använda provsvaren från ett särskild blodprov, B-PEth, som patienter i länet lämnat mellan 2013 och 2023. Patienterna kan ha sökt vård för exempelvis magont, depression eller andra sjukdomar, och lämnat blodprov i samband med vårdbesöket.

Objektivt sätt att finna svar

I vanliga fall svarar patienter på en enkät om sina alkoholvanor, men med ett blodprov får man en objektiv uppfattning om alkoholkonsumtionen.

– Blodprovet ger ett mått på hur mycket alkohol som patienten konsumerat de senaste två till fyra veckorna. Provsvaren erbjuder en unik möjlighet för oss att forska på, säger Viktor Månsson, psykolog och forskare vid division psykiatri och habilitering, Region Dalarna.

Ser på kopplingar till ohälsa

Forskarteamet kommer att titta på kopplingar mellan hög alkoholkonsumtion och olika typer av ohälsa. Både fysisk och psykisk – som exempelvis ångest och depression.

”Våra svar kommer vara till nytta för hälso- och sjukvården”– hör i videon ovan vad Viktor Månsson och hans kollegor hoppas att forskningen ska leda till.

Mer om etiskt tillstånd:

• Syftet med etikprövningslagen är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning.

• Avvägning mellan risker och kunskapsvinster är två faktorer som ska ingå i prövningarna.

• Forskning får godkännas bara om de risker som den kan medföra för forskningspersoners hälsa, säkerhet och personliga integritet uppvägs av dess vetenskapliga värde.

Källa: Etiska prövningsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.