När det är dags för matcherna så skjuts de gemensamma kommunala beslutet åt sidan, så att alla kan se matcherna. Foto: Mora Kommun, Leksands kommun, Sofie Lind/SVT. Montage: Sofie Lind/SVT

Inte bara fans laddar för match – kommunen avvaktar med beslut

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara fansen som oroar sig inför matcherna framåt. Vissa kommunala beslut som rör de båda kommunerna får stå åt sidan under striden – och även biskopen har gett sig in i hockeyderbyt.

Leksands- och Moras kommunalråd följde den första striden på plats i Tegera Arena i Leksand. Första matchen vann Mora IK, men SVT Dalarna rapporterade ändå att stämningen på plats var något kärleksfull inne på arenan.

SE MER: Se bilderna från publikplats från första matchen

Dalarna – slaget om siljan 2017

Höjt stabsläge

Till TT berättar nu även Leksands kommunalråd att båda kommunerna också har ett höjt stabsläge under matcherna. Fast, det är kanske inte lika blodigt som det låter, menar hon.

– Det är ett läge man inför i speciella situationer. Under kvaltiden skjuter vi upp vissa gemensamma kommunala frågor som berör våra kommuner för att tillsammans följa matcherna, säger Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C)

Anna Hed (C), kommunalråd i Mora, menar att kommunerna tillsammans måste föregå med gott exempel.

– Vi vill vara goda förebilder oavsett utgång i matchserien. Därför är det viktigt att signalera att vi måste ha goda relationerna efter kvalet, säger Anna Hed (C).

Biskopen: Vill gärna se att båda går vidare

Mikael Mogren är biskop i Västerås Stift. Foto: Svenska Kyrkan

Det lag som slutligen står som vinnare med flest vunna matcher av sju, får spela i högsta hockeyligan i Sverige, SHL.

Men om biskopen Mikael Mogren i Västerås Stift – som Dalarna hör till -  får ändra på utgången, då han vill att båda lagen går vidare till SHL.

– Som biskop i Västerås stift skulle jag gärna se båda Mora och Leksand i elitserien. Två orter med stor hockeykultur. Men nu är det ett lag som gäller och vi ser fram emot spännande drabbningar, säger Mikael Mogren i ett pressmeddelande.

Om matcherna:

Serierna avgörs i bäst av sju matcher och gäller en plats i SHL nästa säsong.

22 mars: Leksand–Mora (0-2)

24 mars: Mora–Leksand (2-4)

26 mars: Leksand–Mora (1-6)

28 mars: Mora–Leksand

30 mars: Leksand–Mora

ev 1 april: Mora–Leksand

ev 3 april: Leksand–Mora

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – slaget om siljan 2017

Mer i ämnet