Duellen – vilket lag tar hem det?

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagkvällen kan Slaget om Siljan avgöras. SVT Nyheter Dalarna har tagit tempen på supporterklubbarnas ledare – och nog är det lite nervöst inför matchen.

Det är på torsdagskvällen som Slaget om Siljan kan vara slut eller fortsätta. Mora IK behöver en vinst till för att bli klara för SHL, samtidigt som Lekands IF kan vinna och slaget fortsätter.

Dan Ljungberg är tillförordnad ordförande i Mora IK:s supporterklubb Faleijs.

Dalarna – slaget om siljan 2017

– Det känns bra än så länge, säger han när SVT Nyheter Dalarna ringer upp.

LÄS MER: Inte bara fans laddar för match – kommunen avvaktar med beslut

Känns det som att det är lugnt?

– Nja, det kan gå hur som helst. Just nu känner jag mig lugn, men när det börjar närma sig matchstart så kommer väl nervositeten också. Det jag har lärt mig under mina 16 år i klubben är att jag inte får stressa upp mig för då blir jag nervös.

Från Leksands Superstars ordförande låter det dock lite annorlunda:

– Ja, det är klart att Danne (Dan Ljungberg, reds. anm.) är nervös. Det är däremot inte jag. Jag vet inte vad jag ska vara nervös för riktigt. Man är väl inte nervös för att åka ur, det är väl inte kul, men jag har ingen känsla. Det börjar komma först på matchdagen tror jag, säger Martin Jönslars-Eriksson, ordförande för Leksand Superstars och fortsätter:

– Alltså, rent logiskt så har vi bra chanser att vinna, men jag tycker inte vi har kommit upp i den nivå vi klarar av, utan jag hoppas på några förändringar i truppen inför imorgon. För vi har inget att förlora.

LÄS MER: Slaget om Siljan påfrestande för fansen

Morasupportern: OM vi går upp är det enormt

Matchen som spelar i Tegera Arena är den femte i ordningen. Mora IK har vunnit tre av matcherna innan och Leksands IF en och därför är Mora bara en vinst ifrån SHL just nu.

Dan Ljungberg var själv med när Mora gick upp till dåvarande Elitserien förra gången. En stund han inte kommer glömma än på ett tag.

– Det var magiskt. Nu har jag två barn också och har till och med ansökt om ledigt åt dem på fredag, för jag vill att de ska uppleva samma minne som jag. Det är jättestort. Alltså, när vi gick upp 03/04 var det största efter att mina barn föddes. Så går vi upp igen, så är det enormt.

Men han är noga med att poängtera att han inte tar ut segern i förskott.

– Den här gången – om vi går upp, jag säger OM för mycket kan hända – det kommer nog vara häftigare och större på sitt sätt, just med tanke på att det har varit bäst av sju mot Leksand om en plats i SHL.

– Slaget om Siljan har ju sin charm och det engagerar mycket folk. Så vinner vi så kommer det nog vara större än sist.

Hur ser du till att förbereda dig inför match?

– Jag ser till att vara utvilad, men jag har varit sjuk fram och tillbaka sedan de allsvenska finalmatcherna mot Karlsskoga. Jag har haft både feber och bihåleinflammation och nu har jag förkylning. Men jag kör på ändå och jag har ju mina ritualer innan match – jag har samma kläder till matchdag varje gång. Det är samma strumpor, kallingar, jeans, t-shirt. Håret ska vara på speciellt sätt. Bryter man ett sånt mönster... ja, nej, då är jag orolig.

– OM vi går upp – och det ska vi fan göra – så kommer tårarna att komma, från mig och massvis av morafans också. Och av leksingar, fast det är ju av andra skäl.

Leksandssupportern: Vi är de mest härdade hockeyfansen i Sverige

Fast i Leksands ringhörna är det ändå lugnt – oavsett utgång.

Martin Jönslars-Eriksson, ordförande för Leksand Superstars, har inga rutiner alls inför match. Men att hjärtat slår för Leksands IF i både med- och motgång är det inget snack om.

– Jag kommer inte ens ihåg när jag gick med i klubben. Jag hållit på Leksands IF sen jag förstod vad sport var. Man byter inte lag, sånt gör man inte.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi vinner. Man skulle inte bli överdrivet glad, för vi sitter ju fortfarande i en jävla knipa. Det skulle mer vara en lättnad än euforisk glädje. Men det skulle vara skönt att säsongen inte skulle vara slut än, säger Martin Jönslars-Eriksson från Leksand Superstars.

LÄS MER: Leksands-Kenneth inför derbyrysaren

Skulle det vara en stor sorg ifall laget ramlade ner i Allsvenskan igen?

– Nej, det vet jag inte. Det är inte roligt. Men det är inte så att vi inte varit med om det förr – vi är ganska härdade. Tillsammans med Södertäljefansen så är vi nog de mest härdade hockeyfansen i Sverige. Vi vet vad det handlar om – vi vet att vi alltid kommer tillbaka, säger Martin Jönslars-Eriksson.

Men Dan Ljungberg tänker lite annorlunda.

– Det skulle kännas åt helvete – men då tar vi nya tag inför lördagen. Man är nog grinig ett tag, men sen stöter man bort det här och laddar om igen. Det gjorde vi i fredags när vi förlorade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – slaget om siljan 2017

Mer i ämnet