Foto: Mora IK, Leksands IF, Grafik/SVT, Montage: Sofie Lind/SVT

Slaget om Siljan påfrestande för fansen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det ett faktum att hockeylagen Leksands IF och Mora IK kommer att drabba samman i upp till sju matcher där slutsegraren får en plats i SHL. Och pressen är stor för klubbarna – men även för fansen.

I snart 80 år har hetsen mellan dom båda dalalagen Mora och Leksand pågått. Det första slaget om Siljan avgjordes år 1938, en promenadseger för Leksand med 11-0. Men resten har inte varit lika lätt.

I modern tid har Mora spelat på högsta nivå – elitserien – från 2004 till 2008. Leksand har å andra sidan fyra SM-guld i bagaget, men storhetstiden är förbi.

Dalarna – slaget om siljan 2017

För sedan millenieskiftet har Leksands hockey-herrar spelat fler säsonger i allsvenskan än i högsta serien. Men förra säsongen gick klubben upp till SHL igen, för nu att stå inför ett kval om eventuell nedflyttning.

Påfrestande för fans

Men alla dessa turer med både med- och motgångarna kan vara otroligt  påfrestande – inte minst för hockeyfansen

– Man är frustrerad, förbannad, ledsen och känner djup depression. Man är helt utmattad i kroppen, sa dåvarande ordförande för Leksand Superstars Torbjörn Olsson inför nedflyttningshotet år 2006.

Stressen inför kvalet kan vara i upp till sju matcher från och med den 22 mars. Något som kan bli påfrestande både för fans och deras anhöriga.

– De som inte är så intresserade kanske tänker: hur kan han vara så ledsen bara för att Leksand eller Mora förlorade, men för den personen kan det betyda så oerhört mycket, säger Ola Berggren, beteendevetare som bland annat jobbar som psykologisk tränare åt Svenska ishockeyförbundet.

Rådet till fansen: sök hjälp eller stötta varandra

Hans råd till den som inte får se sitt lag gå vinnande ur striden och som drabbas hårt av är enkelt.

– Ja då får man måste söka hjälp om det har gått så illa att man mår jättedåligt, säger Ola Berggren, som tror att fansen har en fallskärm i form av varandra.

– Om man är fans, så får man väl ta stöd av varandra och gå ihop och försöka se morgondagen med tillförsikt i alla fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – slaget om siljan 2017

Mer i ämnet