(KD) vill ha folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas ordförande i Falun, Katarina Gustavsson, har börjat samla in namn för att få till stånd en rådgivande folkomröstning om befolkningen i Dalarna verkligen vill att Dalarna ska upphöra som självständigt län för att uppgå i den Svealandsregion som regeringen vill skapa.

Det innebär i så fall också att sjukvården och landstinget slås ihop till ett gemensamt landsting.

– Jag har inte fått folkets mandat för att göra den här indelningen och det tycker jag är ett hot mot demokratin, säger Katarina Gustavsson.

Dalarna – Storregioner

Hon syftar på att en majoritet i landstingsfullmäktige i tisdags beslöt sig att ställa sig bakom regeringens planer, som innebär att beslut om den nya regionen ska tas i riksdagen utan att befolkningen får en chans att säga sitt om detta vid ett val.

Behöver namnunderskrifter

Katarina Gustavsson säger att hon haft kontakter med politiker i flera partier som är intresserade att stödja hennes initiativ om folkomröstning för dalfolket. För att tvinga fram en sådan behöver hon samla in namnunderskrifter från minst tio procent av de röstberättigade som vill stödja kravet.

I Jämtland kan frågan lyftas

På måndag ska det hållas ett möte med intresserade som vill engagera sig i en folkomröstning i Dalarna. Att det kanske kan gå att få det folkliga stöd som behövs visar ett liknande initiativ i Jämtland som på torsdagen meddelade att man nu har de underskrifter som behövs för att fullmäktige där ska tvingas ta upp frågan på nytt.

Väntar på jurist

Landstingsrådet Gunnar Barke (S) var på torsdagen osäker på vad en eventuell folkomröstning om storregionen kan innebära.

 – Nu har vi och snart alla andra lämnat in remissvar till regeringen, och då är det så här att då äger vi inte den här frågan , och det är just den juridiken vi väntar på att man ska klara ut, säger Gunnar Barke och avvaktar ett besked från SKL:s jurister i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Storregioner

Mer i ämnet