Foto: SVT/Montage

Misstänkta jaktbrottet på Amungen – åklagaren släpper de häktade männen

Uppdaterad
Publicerad

De två männen som suttit häktade misstänkta för att ha dödat en varg på sjön Amungen i mars släpptes under torsdagen, efter beslut av åklagaren.

Det var i början av mars som en varg ska ha dödats vid sjön Amungen, nära gränsen till Gävleborg. Den 17 september greps och anhöll fyra män från Dalarna, misstänkta för grovt jaktbrott.

Två av de fyra männen häktades på sannolika skäl tre dagar senare och har suttit häktade sedan dess. Men under torsdagen, den 3 oktober, beslutade åklagaren att de två männen skulle släppas på fri fot, enligt Mora tingsrätt.

Misstänkt dödad varg på Amungen

Miljöåklagare Helena Eckerrot Flodin är fåordig när det gäller frisläppningen av männen.

– I det här fallet satt de häktade enbart för att de kunde försvåra utredning och påverka vittnen, när den faran är undanröjd så får man inte sitta häktad längre.

– De är fortfarande misstänkta, säger Eckerrot Flodin.

Vad händer nu i utredningen?

– Den fortsätter som vanligt, inga konstigheter.

Har ni några nya misstänkta i dagsläget?

– Det är inget som jag vill kommentera.

Polisen har kritiserats för sitt ingripande vid en av de misstänktas bostad. Enligt tidningen Svensk Jakt ska den händelsen utredas av åklagare som ska bedöma om agerandet var lagligt eller om det strider mot polisens regelverk.

Vill du diskutera vargfrågan? Gå in på svt:s sajt Sverige möts där folk med motsatta åsikter matchas ihop för en pratstund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt dödad varg på Amungen

Mer i ämnet