Foto: SVT

Moderaterna kräver folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Nu går Moderaterna i Dalarna igång med att samla in namnunderskrifter för att kunna kräva en folkomröstning.

Moderaterna är normalt sett inget parti som förordar folkomröstningar. Men när det gäller frågan om att bilda storregion så anser nu moderaterna i Dalarna att en folkomröstning är nödvändig.

– Vi anser att det är ett stort demokratiskt underskott i frågan. Storregionerna diskuterades inte över huvud taget i valet 2014 och det ska vara avgjort i valet 2018, utan att väljarna har fått en möjlighet att säga vad de tycker i frågan, säger Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot och ordförande för Moderaterna i Dalarna.

Dalarna – Storregioner

Efter årsskiftet

Moderaterna ska nu börja samla in namnunderskrifter i Dalarna för att få en folkomröstning i regionsfrågan till stånd så snart som möjligt efter årsskiftet.

Det kommer att krävas att tio procent av de röstberättigade i Dalarna skriver under, vilket motsvarar ungefär 21 000 namnunderskrifter.

För att en folkomröstning ska kunna genomföras krävs också att landstingsfullmäktige beslutar i frågan. Där måste en tredjedel, alltså 28 av de 83 landstingsfullmäktigeledamöterna rösta ja.

Samarbeten slås sönder

Ulf Bergh som är moderaternas oppositionsråd i landstinget Dalarna menar att den föreslagna storregionen inte är någon särskilt bra idé:

–  När det gäller sjukvården så finns redan samarbete mellan olika landsting som slås sönder nu när man bildar region med andra landsting.

Även om det nu är moderaterna som tar initiativ till en folkomröstning så välkomnar man även andra organisationer att delta. Man vill samarbeta med andra politiska partier och även med helt opolitiska organisationer.

Beslutet om den nya  länsindelningen kommer att tas  i riksdagen under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Storregioner

Mer i ämnet