Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Patrik” levde ett stabilt liv när han blev sjukskriven. Då började ekonomin att försämras – något som senare ledde till hemlöshet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

”Patrik” i Orsa blev hemlös: ”Skrämmande att det kan gå så fort”

Uppdaterad
Publicerad

”Patrik” levde ett stabilt liv med jobb och bostad i Orsa. Men när han blev sjukskriven började ekonomin att försämras vilket senare ledde till att han blev bostadslös.

– I och med att jag inte har något missbruk trodde jag inte att jag kunde bli hemlös, säger Patrik, som i verkligheten heter något annat.

2019 blev han sjukskriven på grund av en ryggskada. Det var då hans ekonomi började försämras.

– Jag hade en fruktansvärd smärta och det tog till exempel flera timmar för mig att klä på mig.

Under sjukskrivningen hamnade Patrik i tvist med arbetsgivaren som gick till tingsrätten där de nådde en förlikning. Rättegångskostnaderna fick han betala själv, samtidigt som han var arbetssökande.

Utförsäkrad från Försäkringskassan

Efter rättegången blev det problem när Patrik blev utförsäkrad från Försäkringskassan och övergången till a-kassan inte fungerade. Det slutade med att han helt stod utan ersättning i ungefär fyra månader.

Sedan dess har han haft kortare anställningar och levt på sparade pengar. I februari 2023 sinade besparingarna, och i juli blev han avhyst från sin bostad. Första nätterna bodde han i sin bil.

Efter det har han bland annat bott en period i en kompis fäbodstuga och varit inhyst på vandrarhem av kommunen.

Lever på existensminimum

– Jag stänger av känslorna och har fokuserat på att försöka ta mig ur situationen.

Totalt var Patrik bostadslös i drygt sex månader. I februari fick han tag i en liten lägenhet i en ny dalakommun där han nu bor och lever på existensminimum.

Patrik är inte den enda som drabbats. Dalarnas RIA-stugor ser en ökning av hemlösa som inte missbrukar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.