Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här försöker bedragaren blåsa SVT:s reporter genom att hyra ut en lägenhet som inte är hans. Foto: Privat, Google Earth

Så går bedragaren till väga – här försöker bluffaren blåsa SVT:s reporter på boende i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Fejkade hemsidor med stulna bilder och länkar till sajter som påminner om hyresbolaget Airbnb – det är några sätt som bluffarna använt för att lura personer. SVT tar kontakt med en av dem för att boka ett boende.

En av bluffarna som SVT följt har lagt ut flera annonser på sociala medier i privata uthyrningsgrupper med semesterboenden i Sälen, på Öland, Göteborg, Spanien och i Grekland. Inget av boenden är hans egentligen. Hemsidan han byggt har stulna bilder – dessutom visar det sig att han är sen tidigare dömd för bedrägerier med falska annonser just på sociala medier.

Se mer i videon om hur bluffaren får kontakt med SVT:s reporter – och vad som händer sen

Så har bluffarna gått till väga med falska uthyrningar

Bluffarna som SVT följt har flera metoder:

• En av dem skickar ut en extern webblänk som ser ut att vara från Airbnb. Den såg inte fejk ut, uppger stughyrare som lurats. Airbnb gör dock aldrig hyresaffärer utanför deras hemsida eller app.

• Den andra bedragaren skyltar med en falsk hemsida med stulna bilder på fjällstugor och andra semesterboenden han påstår sig hyra ut. Länken skickas bland annat till Ebba som lurades på en stuga i Sälen och till SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turister luras av falska uthyrningar av stugor i fjällen

Mer i ämnet