Storregioner: – Remisstiden har gått ut

Uppdaterad
Publicerad

Igår var det sista dagen för remissinstanserna att tycka till om förslaget om att Dalarna tillsammans med fem grannlän ska bilda en storregion.

Landstinget Dalarna har redan sagt ja till förslaget. Beslutet togs i landstingsfullmäktige men där var de 83 ledamöterna långt ifrån eniga. 48 röstade ja, 29 röstade nej och sex avstod.

Remissvaren registreras på regeringens hemsida efterhand som dom kommer in och kan läsas där.

Dalarna – Storregioner

”Instämmer i huvudsak”

Där kan man t ex se att Avesta kommun och Ludvika kommun säger ja med vissa synpunkter som man skickat med. Mora kommun skriver att man ”instämmer i huvudsak” med förslaget om att Dalarna, Gävleborg, Uppsala län, Örebro län, Västmanland och Södermanland ska gå samman och bilda ett gemensamt län, Svealands län, den 1 januari 2018 och ett gemensamt landsting, Region Svealand, den 1 januari 2019.

Att storlandstinget ska bildas först 2019 beror på att det ska styras av politiker och ett gemensamt landstingsfullmäktige för de sex länen ska enligt planen väljas vid valet i september 2018.

Svea landsting

När det gäller namnet på det nya landstinget så har Kristdemokraterna i Orsa skickat med en protokollsanteckning i remissyttrandet. Dom tycker inte att Region Svealand är ett bra namn på det nya storlandstinget.  Svea landsting tycker dom är bättre.

Man skriver att det länge har funnits ting för att bevaka att medborgarna behandlats likvärdigt utan våldshandlingar och att framtiden ska påminnas om detta genom att ordet ting får vara kvar i namnet.

Namninsamling

I förrgår förklarade Moderaterna i Dalarna att man ska starta en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning där man ska få säga ja eller nej till storregion. Kristdemokraterna i Falun har kallat till en presskonferens senare idag där även dom väntas förkunna att dom ska starta en namninsamling.  Enligt landstingsrådet Christer Carlsson (M) kommer man att samarbeta när det gäller namninsamlingen. Sent i går kväll kom ett pressmeddelande från Folkkampanjen för sjukvård, där dom meddelade att dom faktiskt var först med idén om en folkomröstning.

21 000 underskrifter

För att det ska bli en folkomröstning i Dalarna så måste man första samla in ca 21 000 namn som kräver detta. Det är tio procent av alla röstberättigade i Dalarna. När det är gjort ska landstingsfullmäktige fatta beslut i frågan. Där finns 83 ledamöter och minst en tredjedel, 27 stycken, måste säga ja för att det ska bli en folkomröstning.

Det var alltså 29 ledamöter som röstade nej till storregion när landstingsfullmäktige tog sitt yttrrande.

Rådgivande

Folkomröstningar är inte beslutande utan enbart rådgivande.  I oktober 1955 hölls en folkomröstning om högertrafik. 82,9 procent av de som deltog röstade nej.  Tolv år senare bytte vi från vänster- till högertrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Storregioner

Mer i ämnet