Fängelsebild på Joe Hill från Utahs statsarkiv. Foto: AP

100 år sen Joe Hill arkebuserades

Uppdaterad
Publicerad

Joel Emmanuel Hägglund, mera känd som Joe Hill – fackföreningsmannen, protestsångaren och diktaren, lämnade Sverige år 1902. 13 år senare avrättades han på fängelset i Salt Lake City – i dag är det hundra år sedan.

Joe Hill vägrade att berätta vad han gjort under kvällen för ett dubbelmord, något som kom att kosta honom livet. I dag vet man att det fanns en känd hotbild mot personen som blev mördad, något som aldrig lyftes under rättegången och som möjligen hade kunnat ändra utslaget av domen.

Joe Hill är omsjungen och omskriven av storheter som Bruce Springsteen och Joan Baez. Bob Dylan ägnar flera sidor i sina memoarer till Joe Hill.

Uppmärksammas på flera håll

Under dagen uppmärksammas på flera håll i Gävle att det var 100 år sedan avrättningen, bland annat med en minnesstund på Joe Hill-gården. På fängelsegården visar man utställningen ”Joe Hill – i väntan på dödsstraffet”. På teatern i gamla cellfängelset håller kulturhuset Gävle ett panelsamtal om dödsstraff ur ett etiskt perspektiv. Arbetarteatern pegasus har premiär för den nyskrivna pjäsen ”Joe Hill ska dö” under torsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.