Fikru Maru förs in till domstolen i Addis Abeba. Foto: Privat

Ambassadörer stöttar Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

Med ambassadörer från sex länder och en representant från USA:s ambassad så fortsatte idag domstolsförhandlingarna i Etiopien mot fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Maru som tillsammans med 37 andra är åtalad för terrorbrott.

– Erfarenheten från när de svenska journalisterna Schibbye och Persson var fängslade i Etiopien visar att det kan ha effekt att visa domstolen att Fikru Maru, och Sverige, inte är ensamma om att noga följa det som händer i rättssalen, säger Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, till SVT Nyheter Gävleborg.

Flera ambassadörer följde förhandlingarna

Svenska UD och ambassaden i Addis Abeba, med ambassadör Jan Sadek i spetsen har därför arbetat aktivt för att för att den diplomatiska representationen skulle bli så stor som möjligt vid dagens förhandling.

Fikru Maru

Ambassadörer från EU, Danmark, Irland, Tjeckien, Holland och Sverige var därför på plats tillsammans med en representant från USA:s ambassad i Etiopien.

Underkänner åklagarens bevisning

Fikru Marus advokater har länge försökt få tillgång till de skriftliga intyg som åklagaren påstått sig ha från de 37 medåtalade till Fikru Maru, där de pekar ut honom som ansvarig för upploppet och branden på Kilintofängelset i september, som krävde 23 personers liv.

Det önskemålet är dock inte längre aktuellt då domstolen i dag meddelade att de intygen inte få användas som bevis. Anledningen är de massiva protesterna och anklagelserna från fångkollektivet om att bekännelserna, vittnesmålen, framtvingats under tortyr.

– Det finns något positivt i detta, säger Hans Bagner.

– Nu måste åklagaren genom förhör i rättssalen försöka bevisa Fikru Marus skuld, genomförhör med vittnen och medåtalad.

Huvudförhandling utsatt

Domstolen meddelade idag att själva huvudförhandlingen om de påstådda terrorbrotten på fängelset, ska inledas den 22 maj och hålla på i 10 dagar.

– Åklagaren har sagt att han har 85 vittnen som skall höras. Han kunde inte precisera hur många, eller vilka vittnesmål som kommer att beröra Fikru Maru.

– Han är helt enkel inte klar med målet än, säger Hans Bagner.

Satt under press

Domstolen, och nu också åklagaren, är uppenbarligen satt under press då man nu, med Etiopiska mått mätt, satt ut ett datum för förhandling relativt snabbt, menar Hans Bagner

– Jag tror att det är ett resultat av diverse påtryckningar mot domstolen i Addis Abeba. Diplomatiska påtryckningar, inte minst genom den diplomatiska uppslutningen vid dagens session, säger Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet