”Barnen kan inte komma hit på måndag”

Uppdaterad
Publicerad

Murgårdssskolan är helt avspärrad under söndagen, i väntan på att polisen ska göra en teknisk undersökning av brottsplatsen, ett försök att hitta användbara spår efter de som förstört lokaler

Pernilla Almén är biträdande rektor och SVT Nyheter Gävleborg träffar henne vi den vandaliserade skolan på söndagsförmiddagen.

– Vi får helt enkelt inte gå in just nu, så det går inte att ta några bilder på förödelsen, säger hon. Det är helt avspärrat för att polisen i lugn och ro ska kunna utföra sitt arbete.

Men du har varit där inne. Hur ser det ut?

– Det ser väldigt rörigt ut, det är väldigt mycket skadegörelse och vandalisering. Mycket glassplitter och så. Det är som om en bomb har exploderat därinne, säger Pernilla Almén.

Vad tycker du om det som har hänt?

– Jag tycker det är fruktansvärt såklart. Jag tänker på personalen och jag tänker på barnen som har fått sin arbetsplats, sin trygga miljö förstörd. Det är ju ett intrång i deras liv på ett sätt, säger Pernilla Almén.

– Vi har ju också många barn som kommer från krigsdrabbade länder och som har sett förödelse och riktiga bombnedslag. Det här kan ju påverka på ett sätt som när betydligt allvarligare än för oss där ordet bombnedslag har en lite annan betydelse.

Startar krisgrupp

Skolans ledning kommer att tillsätta an grupp som nu direkt ska arbeta med de följdverkningar som kan komma av den här händelsen. Det kan vara att stötta och prata med personal, detsamma gäller barn som kan behöva svar på frågor, som kan behöva stöd om den här händelsen väcker obehagliga minnen.

– Vi har en grupp igång tidigt i morgon bitti som ska arbeta med det här berättar Pernilla Almén. För vi tar verkligen det här på största allvar.

Stängd skola

Skolan kommer att vara stängd under måndagen och man vädjar nu till föräldrarna att försöka ordna sin barnomsorg själva. Men för de som inte har den möjlighetens så erbjuder man ändå viss aktivitet för de barn som behöver.

– Vi kommer att ha ett så kallat kris-fritids öppet, för de som behöver,

Information från Sandvikens kommun

Under måndagen kommer ingen ordinarie verksamhet kunna erbjudas och skolan uppmanar föräldrarna att försöka hitta annan omsorg för sina barn.

Men om du som förälder inte har möjlighet att ordna annan omsorg för ditt barn kommer fritidsverksamhet erbjudas under hela dagen. Kontakt i så fall Therese Brorsson (tel. 070-8241405, e-post therese.cifuentes.brorsson@edu.sandviken.se). Barnen behöver vara klädda för utomhusaktiviteter.

På måndag återkommer vi med information via kommunens hemsida.

Observera att det endast är verksamheten F-6, fritidsverksamheten samt gymnastiken som berörs. Övrig verksamhet pågår som vanligt.

Sandvikens kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.