Krossat fönster på Murgårdsskolan Foto: SVT

Skola stänger verksamheten efter skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Murgårdsskolan i Sandviken har utsatts för en omfattande skadegörelse vilket kommer kräva sanering. Flera klassrum har spärrats av för en polisundersökning som kommer pågå under söndagen och måndagen.

Det har varit inbrott och omfattande skadegörelse i Murgårdsskolas gymnastiksal och i klassrum från förskoleklass upp till årskurs sex. Någon undervisning i dessa klasser kommer inte att kunna genomföras under måndagen.

– Det ser nästan ut som att en bomb har exploderat, säger Pernilla Almén, biträdande rektor på skolan, till SVT Gävleborg.

Upptäcktes av personal

Redan under fredagkvällen gick ett larm från gymnastikhallen där man hade gjort inbrott genom att slå sönder fönster, varefter man hade genomfört skadegörelsen i hallen. Under lördagen upptäckte en anställd att det hade varit inbrott också i skolan.

– Man har haft sönder rutor invändigt, vält omkull saker och satt på spisplattor som man låtit stå på. De har tryckt ner toapapper i avloppen och satt på vattnet. De har sprutat brandskum på väggarna, säger Almén.

Misstankarna är att även denna skadegörelse kan ha inträffat vid samma tillfälle som när gymnastikhallen vandaliserades.

Ser inte ut som att något stulits

I nuläget vet man inte om något har stulits från skolans lokaler.

– Men det ser helt klart ut som att man bara har varit ute efter att förstöra. Man har till exempel krossat sönder en rätt dyr dataskärm som de borde ha tagit med sig om de var ute efter att stjäla, säger Pernilla Almén.

Föräldrar uppmanas hitta egna lösningar

Föräldrar till elever på förskolan och upp till årskurs 6 uppmanas nu att försöka hitta annan omsorg för sina barn. Totalt berörs 310 barn.

För de barn till föräldrar som inte kan lösa det på något annat sätt kommer man kunna erbjuda någon sorts verksamhet under hela dagen – men då måste de vara klädda för utomhusaktiviteter.

– Man får nästan kalla det krisverksamhet för de som absolut inte kan ordna omsorg för sina barn på något annat sätt, säger Pernilla Almén och fortsätter:

–Vi kommer göra allt vi kan för att snarast kunna erbjuda våra barn undervisning igen. Men polisen måste först göra sin undersökning klar, sedan måste vi få in någon saneringsfirma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.