• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Bättre framkomlighet – men först väntar kaos

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års arbete kopplas nu dubbelspåret på mellan Skutskär och Furuvik. På sikt innebär det bättre framkomlighet – men de närmaste dagarna väntar tågkaos.

Snart är en mindre sträcka förbi Gamla Uppsala det enda enkelspåret mellan Stockholm och Gävle, för i helgen blir det fem kilometer långa dubbelspåret mellan Furuvik och Gävle färdigt. Ett bygge som pågått sedan 2013.

Fram till nu har tågen har snirklat sig fram på enkelspår från Skutskär till Furuvik. Det nya dubbelspåret är betydligt rakare, medger högre hastighet och möten, dessutom ligger det ungefär en kilometer söder om det gamla spåret där det undviker den mesta bebyggelsen.

–  Vi kommer att riva spår, schakta bort gammal makadam, lägga dit ny makadam, lägga dit nya spår, riva gamla kontaktledningar, koppla ihop nya ställverkstrådar, säger trafikverkets projektledare Krister Johansson om arbetet som ska utföras de närmaste fem dagarna.

Inga problem att hinna i tid

Efter att dubbelspåret anslutits till ostkustbanan på tisdag kommer det gamla enkelspåret att rivas, bortsett från en liten del som gör att Skutskärs bruk behåller järnvägskontakten.

På grund av bygget är all tågtrafik på sträckan Gävle-Tierp inställd från torsdag t o m tisdag. Istället gäller särskilda tidtabeller med bussar i vissa fall och omledning över Avesta i andra, så resenärer måste räkna med upp till ett par timmars längre restid.

Det är invigning nästa vecka. Hinner ni?

– Ja, det är inga problem. Vi bestämde den här tiden för två år sedan så vi har inget val, på tisdag ska det vara klart. Men i nuläget ser det bra ut, säger Krister Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.